Daigo Kaiyo Maru-katastrofen i 1952

Daigo Kaiyo Maru-katastrofen i 1952
Den undersøiske vulkan i udbrud

Daigo Kaiyo Maru-katastrofen i 1952

Den 17. september 1952 blev det observeret, at en undersøisk vulkan var gået i udbrud nær Bayonnaise-klipperne, der er en lille samling klipper i Stillehavet, som er en del af Japans territorium. Dette førte til, at en ny ø blev dannet i havet, mens den vulkanske aktivitet fortsatte, så man anså dette som en oplagt mulighed for at sende et hold af forskere afsted, så man ikke blot kunne dokumentere fænomenet, men ligeledes studere det, så man på den måde kunne danne sig en dybere forståelse af vulkaner.

Den 23. september sejlede forskningsskibet Daigo Kaiyo Maru derfor mod Bayonnaise-klipperne med en besætning på 31 mand - heriblandt 9 forskere, hvoraf nogle af disse var prominente geologer. Den undersøiske vulkan forblev imidlertid aktiv, hvilket ikke blot første til udstødelse af aske, men også flere store eksplosioner, der nu og da resulterede i kæmpebølger. Og det formodes, at det muligvis var en sådan, der førte til, at Daigo Kaiyo Maru endte med at forlise ved ankomsten til vulkanen, idet man mistede kontakten med forskningsskibet natten til den 24. september, hvor det ikke længere var muligt at etablere radioforbindelse.

I det kommende døgn vidste man ikke, hvad der var sket med Daigo Kaiyo Maru, hvilket førte til forskellige teorier, indtil vraggods omsider blev fundet af fiskere den 25. september, hvilket førte til, at kystvagten fik lokaliseret det kæntrede forskningsskib dagen efter, hvor det samtidig stod klart, at ingen af de ombordværende havde overlevet, idet man aldrig fandt frem til en eneste af dem. Der var således heller ingen vidner, som kunne fortælle, hvad der fik skibet til at forlise, men grundet den vulkanske aktivitet i området, formoder man, at det var denne, der var den direkte årsag til, at Daigo Kaiyo Maru gik ned, hvorved flere anerkendte forskere mistede livet. På vraggodset var nemlig spor efter klippestykker, der havde penetreret sig fast som følge af en mulig eksplosion, som havde ramt skibets ene side.

Den vulkanske aktivitet fortsatte i et år, indtil den nyligt dannede ø forsvandt i 1953.

Total Page Visits: 18 - Today Page Visits: 1