Obon

Obon

Obon - også kendt som Bon-festivalen, er en national højtid, hvor man fejrer ens forfædre. Ifølge buddhismen vil ånderne fra disse nemlig vende tilbage til den jordiske verden og besøge deres nulevende slægtninge under obon, som falder på forskellige datoer hvert år, fordi man oprindeligt tog udgangspunkt i månekalenderen, dengang dagen blev introduceret på den 15. dag i den 7. måned. I slutningen af 1800-tallet valgte man i Japan at tage den gregorianske kalender til sig, men dette førte dog ikke til, at Obon fik en fast dato, så der opstod faktisk hele tre forskellige typer af Obon, som i dag bliver markeret på forskellige datoer rundt omkring i Japan:

-Shichigatsu Bon, der fejres ud fra den gregorianske kalender, hvilket altså er 15. juli

-Hachigatsu Bon, der fejres ud fra månekalenderen med inddragelse af den gregorianske kalender, hvor august fylder mest i den 7. måned i månekalenderen, så Obon derfor falder 15. august

-Kyuu Bon, der fejres ud fra månekalenderen alene, så datoen altså skifter hvert år i perioden mellem 8. august og 7. september

 

Mens man i nogle egne markerer Obon den 15. juli, så er det dog mest udbredt at fejre dagen den 15. august, men der er faktisk tale om en periode på 3 dage - nemlig selve Obon-dagen inklusiv de to foregående dage, der fungerer som optakt. Trods dette er perioden kendt som Obon-ugen, og denne er tilmed en af de største nationale festperioder i Japan, hvor man derfor kan opleve et stigende antal rejsende, og dette er selvom Obon ikke engang er en national helligdag. Traditionelt set er meningen med Obon nemlig, at man ærer ens afdøde slægtninge, hvilket gøres ved, at man først besøger deres gravsteder, hvor man hidkalder deres ånder, og så begynder fejringen af dem ellers, hvilket oftest foregår ved, at folk deltager i festivaler, hvor man opfører den ældgamle Bon-dans for at hylde de afdøde, mens de er til stede i den jordiske verden. Det er almindeligt, at folk iklæder sig en yukata, når de deltager i disse festivaler, der i visse egne består af enorme opvisninger, som trækker tusindvis af mennesker til.

Obon afsluttes ved, at man sender de afdøde tilbage til åndeverdenen, hvilket nogle steder bliver gjort med brug af flydende lanterner, der placeres på vandet og søsættes på floder og søer, så man nogle steder kan opleve hundredvis af disse flyde rundt i mørket. I nogle byer anvender man bål til at tage afsked med ånderne, hvilket kan foregå i et enormt format på bjergsider. Under selve Obon vil man også opleve mange lanterner hænge rundt omkring, idet de har til formål at lede ånderne rundt, så de ikke farer vild.

 

Total Page Visits: 419 - Today Page Visits: 1