Seijin no hi

Seijin no hi

Seijin no hi er en national helligdag i Japan, hvor man fejrer alle de unge, der fra den 2. april året forinden til den 1. april i det indeværende år er blevet eller vil blive myndige, hvilket vil sige, at de har rundet eller vil runde 18 år, hvilket blev den nye myndighedsalder i Japan i 2022, hvor den blev nedsat fra 20 år. Dagen markerer altså unge menneskers overgang fra barn til voksen og kan sammenlignes med konfirmationer, der af mange danskere anses for at være et symbol på, at man træder ind i de voksnes rækker. I Japan er Seijin no hi imidlertid mere forbundet med den egentlige status som voksen, man får, når man fylder 18 år. Oprindeligt blev Seijin no hi indført som et ritual ved det japanske hof, hvor prinser skiftede påklædning og frisure, når de blev kønsmodne - altså længe inden de var fyldt 20.

Med tiden blev det til en fejring af alle unge mennesker, hvilket resulterede i etableringen af Seijin no hi i 1948, hvor det blev besluttet, at dagen skulle falde den 15. januar. I 2000 blev dette imidlertid lavet om, så Seijin no hi siden da er faldet på den anden mandag i januar for på den måde at give japanerne mulighed for at have en længere weekend, idet der før var risiko for, at dagen ville falde på en lørdag, så mange ikke fik noget ud af den. Når helligdage falder på søndage i Japan bliver mandagen dog automatisk gjort til en helligdag. Da der er tale om en national helligdag har unge nemlig fri fra deres uddannelse, mens mange forældre har fri fra deres arbejde, og det er således muligt for familien at fejre dagen sammen, men de fleste unge vælger dog at nyde dagen sammen med jævnaldrende venner og bekendte.

Seijin no hi er ikke kun en privat men også en national fejring af de unge, og derfor afholdes der forskellige arrangementer rundt omkring i landet, såsom festivaler dedikeret til de lokale unge, der har nået voksenalderen. Disse er desuden nemme at få øje på, for de unge kvinder går som regel i kimonoer med tilhørende pels, mens de unge mænd enten går i mørk kimono eller jakkesæt. For manges vedkommende starter dagen på det lokale rådhus, hvor en ceremoni til ære for de unge finder sted, før de bruger resten af dagen på at hygge og more sig. Nu om dage er der imidlertid mange unge, der vælger at droppe Seijin no hi, fordi de ikke gider føle sig som voksne eller påtage sig det ansvar, som følger med. Isolation blandt unge er et generelt problem i Japan, så Seijin no hi er blot en påmindelse om en virkelighed, som mange ikke ønsker at forholde sig til.

 

Total Page Visits: 617 - Today Page Visits: 1