Kamishibai

Kamishibai

Kamishibai er en slags gadeteater, hvor man med brug af tegninger og malerier fortæller en sammenhængende historie. Fænomenet opstod i 1930’erne, hvor ikke alle japanere havde råd til at tage i biografen eller i teateret. Manglen på penge var også medvirkende til, at en række kreative mennesker besluttede sig for at kreere illustrationer og bringe disse ud på gaden, hvor de præsenterede dem ved at opføre en fortælling, der hang sammen med motiverne på billedet. Præcis som i en børnebog var et enkelt billede sat til at repræsentere en scene, og når denne skiftede, så fjernede man et billede, hvorved et nyt dukkede op bag det – ligesom når man bladrer i en billedbog. Med tiden blev der opfundet deciderede scener med rammer, hvori man kunne placere disse billeder og således skifte imellem dem ved at trække det forreste ud, så et nyt automatisk kom til syne bag det.

Disse scener var ikke særlig store, så de kunne nemt transporteres rundt (mest på en cykel, der gjorde det muligt at rejse rundt mellem flere egne), og mange af dem havde endda en tilhørende kommode, hvor der lå billeder opmagasineret, således at fortælleren kunne præsentere mere end én historie. Det primære publikum var børn, og fortællingerne var derfor henvendt den yngre del af befolkningen. Eftersom fortælleren ikke havde noget manuskript at læse op fra, så opførte man historierne ud fra sin hukommelse, og typisk på en medrivende facon, der kunne holde tilskuerne engageret. Mens mange fremstillede deres egne billeder og dermed også historier, så blev kamishibai dog så populært, at man til sidst kunne købe hele billedsæt med dertilhørende fortællinger.

Kamishibai havde sin renæssance i Japan i 1930’erne og i perioden efter Anden Verdenskrig, hvor det igen kneb med pengene hos den almindelige borger, og så kunne kamishibai være med til at underholde folk i en tid, hvor der ellers ikke var meget at smile af. Med det økonomiske opsving fulgte imidlertid også nye opfindelser – heriblandt fjernsyn, der fik udkonkurreret kamishibai, der sådan set var en forløber til TV-apparater, der i Japan var kendt som denki kamishibai (elektronisk kamishibai), da de kom frem. Nu om dage eksisterer kamishibai dog stadig, men det er langt fra lige så udbredt som før. Dog bliver der stadig opført forestillinger mange steder, og når børn får fortalt historier på institutioner er det også almindeligt, at det foregår via kamishibai, der tilmed sælges som legetøj i Japan. Denne fortælleteknik ses desuden også brugt nu om dage i eksempelvis Youtube-videoer, hvor folk frem for at tale vælger at fremvise skrift på papir eller plancher, der præsenteres på samme måde som kamishibai. Effekten, hvor det forreste billede fjernes for dermed at give plads til det bagved, findes ligeledes i visse billedfremvisningsprogrammer og sågar i PowerPoint. 

 

Total Page Visits: 355 - Today Page Visits: 1