Azukibønner

Azukibønner er også kendt som Adzukibønner og vokser vildt i flere dele af Asian såsom Japan, Korea og Kina, hvor de nu også dyrkes på plantager, hvilket desuden foregår andre steder i verden med et lignende klima, idet bønnerne vokser i temperaturer på mellem 15 og 30 grader, mens planterne ikke kan tåle frost. I Japan har azukibønner fungeret som kost for mennesker i tusindvis af år, og det var derfor en af de tidlige planter, der begyndte at blive dyrket med det formål at høste bønnerne, som siden er blevet en essentiel del af japansk madlavning, idet azukibønner både anvendes som ingrediens i retter og konfekt, ligesom man kan spise bønnerne rå. En af de mest populære måder at anvende azukibønner på er imidlertid i form af en bønnepasta kaldet an. Faktisk er azukibønner så populære i Japan, at man forbruger flere, end man producerer, og derfor er man nødt til at importere bønner fra andre lande.

Gennem tiden er forskellige typer af azukibønner opstået, men de er generelt kendetegnet ved at være små og rødlige. I Japan er de derfor også kendt som shozu, hvilket betyder "små bønner" i kontrast til soyabønner, der kaldes for daizu, hvilket betyder "store bønner". Azukibønner vokser i bælge på urtelignende planter og består mest af vand, men er også rige på fibre. De indeholder desuden store mængde B-vitaminer. Azukibønner siges derfor at være gode for fordøjelsen, vægttab og til at forebygge diabetes og hjertesygdomme.

 

Total Page Visits: 288 - Today Page Visits: 1