An

An

An er det japanske ord for rød bønnepasta, hvilket er et af de mest populære tilsætningsmidler i søde sager, eftersom sukker historisk set ikke har været benyttet i japansk madlavning. Sødme er derfor noget, man har fået fra andre ingredienser, og med tiden er den røde bønnepasta endt med at blive mest dominerende, idet den både benyttes som fyld i eksempelvis daifuku, imagawayaki og dorayaki, ligesom den kan benyttes som pynt på diverse japansk konfekt eller som pålæg på brød. An kan tilmed spises for sig selv og har altså nærmest samme status som chokolade og marmelade i Danmark, og der findes også forskellige varianter af rød bønnepasta baseret på måden de er tilberedt.

Generelt er rød bønnepasta dog lavet af røde bønner - også kendt som azukibønner, der blødgøres ved at blive kogt, så man på den måde kan fjerne skallen og mose bønnerne sammen til en rødlig pasta. Dog findes der også typer, hvor bønnerne forbliver intakte eller kun delvist bliver most i stykker. Der kan ydermere tilsættes smagsforstærkere såsom sukker eller honning, hvilket altså gør pastaen mere sød, idet den naturligt har en meget mild grad af sødme.

An er i teorien den overordnede betegnelse for alle sødlige pastaer, men eftersom den røde bønnepasta er den mest udbredte, er det også endt med at blive et synonym for denne. For at være mere specifik kaldes rød bønnepasta også for anko, azukian og ogura. At producere an er en krævende proces, der sagtens kan udføres hjemme, men ellers kan man købe færdiglavet bønnepasta i de japanske butikker.

Total Page Visits: 300 - Today Page Visits: 1