Karee

Karee

Karee er det japanske ord for karrysovs samt navnet på de retter, hvori denne indgår. Karrysovs blev introduceret i Japan fra Indien via Storbritannien i slutningen af 1800-tallet, og derfor er ordet karee en japanisering af det engelske curry. I modsætning til den indiske karrysovs er den japanske mere tyktflydende. Det hyppigste tilbehør er ris, og selvom ris med karry egentlig hedder karee raisu, så bliver retten også bare kaldt for karee, men det er dog også udbredt at nyde karee som en slags suppe med nudler (karee udon) og tilmed putte det i brød (karee pan).

Der findes forskellige opskrifter på karee, men fælles for alle er, at karry er den dominerende ingrediens. Smagen varierer dog og kan både være mild, sødlig, stærk og bitter. De tre mest almindelige ingredienser i karee er løg, gulerødder og kartofler, men herudover kan der indgå flere ingredienser alt efter region såsom æbler og pærer. En fast bestanddel i karee er desuden kød, og her er oksekød det mest almindelige, men igen er det muligt at anvende andre typer af kød såsom svin, hjort og sågar hval.

Karee kan enten tilberedes fra bunden med brug af karrypulver, mel og olie, men det er også muligt at købe det færdiglavet til opvarmning, ligesom der desuden findes blokke a la bouillonterninger, som man tilsætter kogende vand, hvorved dette vil blive omdannet til en karrysovs. Karee med ris spises normalt med ske i stedet for spisepinde. En dansk udgave af karee er naturligvis boller i karry.

 

Total Page Visits: 787 - Today Page Visits: 1