Konnyaku

Konnyaku er en gele, som er lavet er stivelse fra planten kaldet leopardstilk. Dog består geleen stort set kun er vand, og den smager næsten ikke af noget, men den er imidlertid rig på mineraler, og af samme grund spises konnyaku typisk som element i et større måltid frem for som en selvstændig snack, hvor geleens bløde tekstur kan fungere som et modspil til nogle af de fast ingredienser. Konnyaku kan blandt andet suge væske og på den måde få smag, og derfor er geleen populær i retter som oden og sukiyaki. Herudover kan konnyaku også anvendes som tilbehør i kolde anretninger såsom i en salat eller i den japanske nytårsanretning kaldet osechi ryori.

Det er mest udbredt at købe færdiglavet konnyaku, der sælges som små snacks samt større klumper, som man så selv kan skære i skiver og tilsætte i maden. Geleen er som regel farveløs (hvid til gråbrun), men der findes generelt mange varianter med forskellig farve og smag. Det er blandt andet også muligt at få konnyaku-nudler kendt som shirataki

I Japan har man produceret konnyaku i hundredvis af år, efter at man blev introduceret for konnyaku fra Kina, hvorfra leopardstilken har sin oprindelse. Konnyaku fremstilles ved at blande stivelse fra leopardstilken med vand og limesaft. Grundet den faste konsistens i forhold til normal gele er der fare for at få konnyaku galt i halsen, hvilket er grunden til, at man i flere dele af verden har bandlyst konnyaku i slikstørrelse, så det kun er muligt at købe store pakker til madlavning.

 

Total Page Visits: 411 - Today Page Visits: 1