Oden

OdenOden er en japansk ret bestående af en suppe-agtig stuvning indeholdende forskellige ingredienser, der typisk inkluderer skiver af kinaradise, konnyaku, hele æg og fiskekager. Retten opstod oprindeligt i Kanto-regionen, hvor man kogte tofu og konnyaku i miso-suppe, men med tiden udvidede man så mængden af ingredienser, ligesom man begyndte at basere suppen på dashi. I dag anvendes miso-suppe dog stadig i visse varianter, såsom i Nagoya, hvor oden er kendt som Kanto-ni. Som med mange andre japanske retter findes der nemlig regionale varianter, der adskiller sig fra hinanden båd i smag og indhold. Generelt er oden dog kendetegnet ved, at ingredienserne er temmelig store og fungerer som separate elementer i selve suppen, så man derfor spiser dem med spisepinde. I visse gadekøkkener fungerer ingredienserne da også som selve retten, hvorimod suppen blot har til formål at tilberede dem. 

Oden er en nem ret og derfor også en billig en af slagsen, så på nogle restauranter bliver det serveret som “ventemad”, imens man venter på at få sin egentlige bestilling serveret. I gadekøkkener ses oden typisk i vintermånederne, hvor selve ingredienserne ofte bliver tilberedt i hver deres beholder, så man helt selv kan vælge, hvordan man vil sammensætte sin ret.

 

Total Page Visits: 121 - Today Page Visits: 1