Japans parlamentsbygning

Japans parlamentsbygning

I slutningen af 1800-tallet blev Tokugawa-shogunatet opløst, og Japans kejser blev igen nationens overhoved - denne gang med en regering under sig. Der blev derfor behov for at kreere et politisk hovedsæde - et parlament - hvilket skulle ligge i Tokyo, der blev Japans nye hovedstad, efter kejseren valgte at flytte dertil fra Kyoto. Alligevel skulle der ende med at gå 50 år, før Japans regering fik en fast bygning, fordi der simpelthen var uenighed om, hvordan denne skulle se ud, idet Japan befandt sig i en kulturel identitetskrise, hvor man på den ene side ønskede at modernisere samfundet med udgangspunkt i Vesten, samtidig med at man agtede at bevare de japanske normer. Det store spørgsmål var derfor, om Japans regering skulle holde til i en bygning, der udstrålede Vestlige eller japanske værdier. Udenlandske og japanske arkitekter endte med at samarbejde under designet og konstruktionen af en midlertidig parlamentsbygning, der stod færdig i 1880, men blot to måneder senere brændte denne dog ned, og den blev derfor erstattet af en ny, som imidlertid også brændte ned i 1925, mens den permanente parlamentsbygning var ved at blive opført

Behovet for en permanent bygning havde nemlig fået finansministeriet til at udskrive en konkurrence i 1918, hvor man opfordrede folk til at indsende bidrag til en parlamentsbygning, og ud fra de 118 indsendte designs valgte man et lavet af Watanabe Fukuzo, som begyndte at blive opført i 1920, før bygningen stod færdig i 1936. Denne var inspireret af europæisk arkitektur med orientalske islæt og var lavet af sten, således at den var mere brandsikker. I midten af bygningen findes et 65 meter højt tårn, der var med til at gøre parlamentsbygningen til den højeste bygning i Japan helt frem til 1964. Bygningen klarede sig nemlig uskadt igennem Anden Verdenskrig, hvorefter Japan blev omdannet til et demokrati.

I dag holder det japanske parlament stadig til i bygningen, og det er derfor et af de mest bevogtede steder i Tokyo. Selve bygningen er omkranset af både mure og hegn med patruljerende politimænd døgnet rundt. Der tilbydes dog guidede rundture i parlamentsbygningen, som man kan tilmelde sig, men man skal være opmærksom på, at det visse steder ikke er tilladt at fotografere indendørs.

Japans parlamentsbygning ligger en halv kilometer fra enten Sakuradamon station og Kokkai-gijidomae station, der begge er en del af Tokyos undergrundsbane.

Total Page Visits: 489 - Today Page Visits: 1