Eboshi

Eboshi

Eboshi er navnet på en traditionel hovedbeklædning, der før i tiden var udbredt blandt den mandlige befolkning i Japan. Der var sådan set intet formål ved at bære en eboshi, idet der udelukkende var tale om datidens mode, men de karakteristiske hatte var ikke desto mindre kendetegnet ved at være høje, så de på den måde gav bæreren ekstra højde, hvorved det må formodes, at de har haft til formål at pynte på folks fysiske fremtræden og dermed også status. Da brugen af eboshi begyndte at blive udbredt i Heian-perioden, var det derfor også i de højere kredse, hvor aristokrater bar hatte som en del af deres formelle antræk båd inde og ude. Med tiden begyndte almindelige borgere også at bære eboshi, så der således opstod forskellige typer i mindre udgaver, og de blev endda så udbredte, at det i en periode var forbundet med skam ikke at bære en eboshi. Det var derfor også ildeset at røre andres eboshi, fordi man ved at fjerne en andens hat nedværdigede personen.

En eboshi er typisk sort og ses ofte i en buet udgave kendt som en stående eboshi, der blev den mest anvendte, fordi man med denne kunne dække sit hår, der som regel var bundet op, fordi det ikke var normalt at klippe sit hår. Hulrummet kunne dermed sikre, at ens frisure ikke blev ødelagt, og visse typer af eboshi blev simpelthen designet med udgangspunkt i bestemte hårstile. Hattene blev fremstillet af alt fra silke og hamptråd til larkeret papir. Selvom det primært var mænd, der bar eboshi, så blev de også benyttet af kvinder i visse hverv, men i løbet af Edo-perioden gik de gradvist af mode, så de kun blev båret under formelle lejligheder.

I slutningen af 1800-tallet døde brugen af eboshi stort set ud, idet de blev erstattet af Vestlige hatte, men i dag bæres de endnu af folk i bestemte hverv, hvor man er iført traditionelle klæder - såsom shinto-præster. Eboshier inspirerede desuden en type samuraihjelm, der er kendt som eboshinari, og de blev også udgangspunktet for hovedbeklædningen kendt som kanmuri, der blev båret af højtstående personer såsom shoguner og kejsere. Selv nu om dage ses kejseren iført kanmuri på officielle billeder.

Total Page Visits: 243 - Today Page Visits: 1