Hakko Ichiu

Hakko Ichiu

Hakko Ichiu var et slogan, der i første halvde af 1900-tallet blev brugt til at retfærdiggøre Japans krigsførelse og imperiale udbredelse. Begrebet stammer egentlig fra Japans anden ældste bog - krøniken Nihon Shoki, hvori den første kejser er citeret for at skulle have sagt, at han ville forene verdens otte retninger under sit styre, hvilket Hakko Ichiu blev gjort til en forkortelse for. Fra politisk side valgte man derfor at anvende dette citat som et propagandamiddel til at overbevise befolkningen om, at det var Japans pligt at "overtage" verden og gøre den til en samlet del af det japanske kejserrige, da man simpelthen mente, at det var det, der var meningen bag den første kejsers ord.

Således blev Japans rolle i krig tillagt positiv og hellig betydning, da man fra staten blev givet den opfattelse, at formålet med at invadere andre lande var at forene hele verden til et samlet folk - altså kæmpede man for global sameksistens med det japanske folk som den invaderende, men dermed også frelsende part. Hermed retfærdiggjorde man sine handlinger og tilegnede sig således folkelig opbakning, samt støtte fra soldater, som var beredt på at kæmpe for nationens mission. Hakko Ichiu blev ikke blot benyttet af politikere - udtrykket blev ligeledes printet på pengesedler og frimærker, så det blev en del af japanernes underbevidsthed, at de som folk havde et formål.

I 1940 byggede man et 37 meter højt monument, der skulle symbolisere Hakko Ichiu, i Miyazaki, hvor landets første kejserpalads efter sigende skulle have ligget. Efter Anden Verdenskrig valgte man dog at omdøbe dette til at være et fredstårn, idet man fra Japans side valgte at bevæge sig bort fra den imperialistiske tankegang, da man endte med at tabe krigen. Dog forblev citatet intakt på tårnet, der dermed er et fysisk levn og et symbol på de ideologier, der blandt andet førte til Anden Verdenskrig.

Total Page Visits: 701 - Today Page Visits: 1