Yosegaki Hinomaru

Det japanske flag er populært kendt som hinomaru, og når japanske soldater drog i krig, var det normalt, at man modtog et flag med hilsener og underskrifter fra familie, venner, kolleger, naboer og andre bekendte, hvilket blev kaldt for Yosegaki Hinomaru. Da et flag fungerer som et nationalt symbol, var det altså først og fremmest et udtryk for, at man kæmpede for Japan, men eftersom ens Yosegaki Hinomaru var personlig, så var det også en påmindelse om, at man kæmpede for sine slægtninge og bekendte. Et flag kunne nemt foldes sammen, så man altid kunne have det på sig, og man kunne derfor også let hive det frem, når man som udstationeret fik hjemve eller ville minde sig selv om, hvad det var man kæmpede for, og Yosegaki Hinomaru var derfor med til at opretholde gejsten hos soldater, så de hele tiden var beredte på at ofre sig selv for nationen og dets folk. I teorien var der nemlig tale om et afskedsbrev, så ved at huske på, at man havde sagt farvel til 

Når venner og familie skrev på et flag, så blev det gjort lodret fra den røde cirkel, der befinder sig på midten, så teksten dermed kunne forestille stråler, idet den røde cirkel symboliserer en sol. Øverst oppe stod som regel et overordnet budskab, og på siden stod soldatens eget navn, så flagene blev eksempelvis brugt til at identificere døde soldater, som faldt i kamp. Andre blev overdraget til de efterladte som et bevis på, at deres kære havde mistet livet, for det var ikke altid muligt at finde et lig og fragte dette hjem, så derfor sørgede en soldat også for at efterlade en del af sig selv derhjemme, før han blev udstationeret, så familien kunne foretage en begravelse. Der var typisk tale om afklippede negle og hår.

Yosegaki Hinomaru kunne dermed gemmes som et bevis på en soldats bedrift, og det kunne dermed også vises frem med stolhed. Soldater selv kunne derimod gemme deres Yosegaki Hinomaru som et minde, hvis de overlevede krigen, men det var i så fald ikke noget, man som sådan var stolt af, så man ville som regel pakke flaget væk sammen med alle andre krigsreferencer. Brugen af Yosegaki Hinomaru var nemlig særligt populær under Anden Verdenskrig, hvor Japan jo led et nederlag, selvom utallige soldater ellers ofrede sig selv, så dem der overlevede følte for det første en form for skam, samtidig med at de ønskede at lægge krigen og dens rædsler bag sig, så de kunne komme videre i deres nye tilværelse som almindelige borgere. Da Japan tabte krigen, blev det japanske militær nemlig nedlagt, så det ikke siden har været nødvendigt at sende soldater i krig, hvorved den oprindelige brug af Yosegaki Hinomaru er ophørt.

Yosegaki Hinomaru anvendes nu i stedet under mere festlige lejligheder, men stadig på samme måde, idet familie og venner kan skrive på et flag for at lykønske nogen. Dette foregår eksempelvis, når elever afslutter deres skoleforløb og tager afsked med hinanden, ligesom når man skriver i studenterhuer i Danmark. Et sportshold kan også modtage et Yosegaki Hinomaru for at ønske dem held og lykke forud for en turnering, eller man kan donere et Yosegaki Hinomaru som en symbolsk underskriftindsamling for at sætte fokus på et godt formål.

Total Page Visits: 26 - Today Page Visits: 1