Sagen om Jiro Kazuka

Sagen om Jiro KazukaDen 4. november 1962 modtog sangerinden Chiyoko Shimakuras fanklub en brevbombe, der endte med at gå af, da en ung mand forsøgte at åbne kuverten. Han tog skade på sin hånd, men derudover kom ingen til skade. På pakken stod afsenderen, der tilsyneladende hed Jiro Kazuka, men ham kunne politiet dog ikke opspore, og det skulle hurtigt vise sig, at der ikke var tale om en enkeltstående hændelse, men derimod første træk i en angrebsbølge, der endte med at skabe frygt i Tokyo i det kommende år. Allerede 9 dage senere modtog en kvinde nemlig en lignende pakke fra den samme afsender, og selvom der også denne gang var tale om en bombe, så gik denne imidlertid ikke af. Sagen blev ikke desto mindre meldt til politiet, men uden en mistænkt i kikkerten kunne man ikke forhindre det næste angreb, der denne gang fandt sted i offentligheden, da en pakke blev placeret i en biograflobby, hvor en kvinde endte med at blive såret, da den eksploderede, netop som hun fik øje på den og valgte at samle den op. Ugen efter gik endnu en bombe af på et herretoilet i en anden biograf, men hér var der heldigvis ingen mennesker til stede, og eksplosionen førte derfor kun til materiel skade. På et metalhylster, fandt politiet herefter deres første spor, da det lykkedes dem at sikre et fingeraftryk, men herudover havde man stadig ingen spor i sagen udover navnet Jiro Kazuka, der gik igen på alle pakker.

Tre dage senere fandt en mand en efterladt bog med navnet “Jiro Kazuka” i en telefonboks, men da han rørte ved den, viste det sig, at der var tale om endnu en bombe, idet den eksploderede, hvorved han blev såret. I løbet af november var i alt 5 bomber gået af 5 forskellige steder i Tokyo, og det satte politiet i allerhøjeste alarmberedskab, da knap 20.000 efterforskere blev sat på sagen. Det næste og sidste angreb i 1962 fandt sted den 12. december, hvor en nattevagt fandt en anden efterladt bog ved Sensoji-templet, der også viste sig at være en bombe. Han blev dog mistænksom og fik derfor ikke udløst den, og da dette angreb slog fejl, lod det til, at Jiro Kazuka tilsyneladende valgte at opgive sit sindsyge foretagende – altså lige indtil den 9. maj 1963, hvor den unge skuespillerinde Sayuri Toshinaga begyndte at modtage trusselsbreve, der var underskrevet “Jiro Kazuka”, hvori han forlangte en million yen, hvis hun fortsat ville føle sig tryg. Sayuri blev ved med at modtage breve, og i et af disse var blandt andet en kugle, der viste sig at være af samme kaliber som den, der blev anvendt i nedskydningen af en gadesælger ved Ueno Park den 15. juli, så politiet antog altså, at Jiro Kazuka også stod bag dette skyderi, hvor gadesælgeren overlevede.

Ni dage senere modtog et storcenter i Tokyo så en bombetrussel over telefonen, hvor en ukendt mand truede med at bombe bygningen, medmindre der blev betalt løsesum på 5 millioner yen. Til trods for at man valgte at efterkomme kravene, så dukkede ingen imidlertid op på det aftalte sted, da pengene skulle overleveres, og samme dag blev en bombe ganske vist udløst i storcenteret, som man havde nået at lukke, så ingen kom til skade. Nogle uger efter blev storcenteret igen gjort til et bombemål, da en bombe denne gang gik af på bygningens tag, men igen var der ingen tilskadekomne. Sådan forholdt det sig imidlertid ikke tre dage senere, da en brevbombe gik af på et kontor i storcentret, hvor en ansat endte med at blive kvæstet. Den 5. september skete så det hidtil værste angreb, da en bombe blev anbragt i et tog, hvor den eksploderede og førte til, at ti passagerer blev hårdt såret. Allerede dagen efter modtog Sayuri Toshinaga så sit sidste trusselsbrev, og dette blev det sidste, som man nogensinde hørte fra Jiro Kazuka, der herefter ikke længere gav lyd fra sig på nogen måde. 

Fordi angrebene foregik under forberedelserne til OL i 1964, så frygtede man, at der kunne være tale om optakten til en større koordineret terroraktion, og alle kræfter blev derfor sat ind i jagten på Jiro Kazuka, der dog aldrig blev fundet. Hvad der skete med ham, og hvad hans motiv var, er der ingen der ved, ligesom politiet aldrig har været i nærheden af at opklare, hvem han i virkeligheden var. Sagen om manden, der terroriserede Tokyo i knap et år er og bliver et mysterium, og det var kun et held at ingen endte med at dø i de mange sager, hvor tilfældige og uskyldige menneskeliv blev sat i fare.

Total Page Visits: 75 - Today Page Visits: 1