Noto-jordskælvet og tsunamien i 2024

Noto-jordskælvet og tsunamien i 2024
Ødelæggelserne efter jordskælvet

Noto-jordskælvet og tsunamien i 2024

Nytårsdag 2024 blev Noto-halvøen ramt af et jordskælv med en styrke på 7.5 på momentmagnitudeskalaen, efter at området havde oplevet flere mindre jordskælv i årene forinden. Epicentret befandt sig nær kysten på den nordlige spids af halvøen, og jordskælvet igangsatte derfor også en tsunami, der nåede en højde på op til 6,5 meter, da denne ramte mod land, hvor man de fleste steder allerede havde nået at evakuere tusindvis af indbyggere, idet man iværksatte det største tsunamivarsel siden Tohoku-jordskælvet i 2011. Ødelæggelserne efter tsunamien blev heldigvis begrænset takket være bølgebrydere, men størstedelen af havnene på Noto-halvøen tog dog skade, mens mange bygninger og både blev smadret af bølgerne. Jordskælvet førte desuden til en forskydning af kyststrækningen, der i nogle områder steg helt op til 4 meter, så det japanske landareal blev udvidet med flere kvadratkilometer.

Jordskælvet ramte klokken 16.10, og eftersom det var nytårsdag, så havde størstedelen af japanerne fri, så mange derfor befandt sig hjemme. Og det var også hér, de fleste folk omkom, idet mange af husene på Noto-halvøen var af ældre dato og derfor ikke efterlevede moderne sikkerhedskrav. Det betød, at hundredvis af hjem styrtede helt eller delvist sammen, så folk blev fanget i ruinerne, hvor de omkom af deres kvæstelser, kvælning eller kulde, mens tre personer brændte ihjel, da der også opstod brande i kølvandet på jordskælvet. Værst ramt blev byerne Wajima og Suzu, hvor sammenlagt 200 mennesker omkom - altså størstedelen af de omkring 250 dødsofre. Herudover blev over 1500 mennesker såret.

Tusindvis af bygninger tog skade af jordskælvet og tsunamien, mens jordskred havde ødelagt veje og jernbaner, så mindre byer blev isoleret, mens passagerer strandede i tog og på stationer. Lufthavnen på Noto-halvøen måtte også kortvarigt lukke, da der opstod skader på landingsbanen. Jordskælvet blev desuden dokumenteret af privatoptagelser, som umiddelbart efter blev delt på sociale medier. Det samme gjorde fake news, da der blandt andet opstod historier om, at jordskælvet var menneskeskabt som følge af missiler affyret af Nordkorea.

Total Page Visits: 173 - Today Page Visits: 1