Mineeksplosionen ved Yubetsu-floden

Mineeksplosionen ved Yubetsu-floden
En ueksploderet bombe

Mineeksplosionen ved Yubetsu-floden

Under Anden Verdenskrig var farvandet omkring Japan fyldt med miner, der havde til formål at ramme krigsskibe, men nu og da skete det, at nogle af disse drev i land og måtte skilles af vejen af myndighederne. Dette skete blandt andet i maj 1942, hvor hele to søminer af ukendt oprindelse fik bevæget sig fra det Okhotske hav og ind i Yubetsu-floden på det nordlige Hokkaido, hvor de til sidst drev i land ved den lille landsby Shimoyubetsu. Hér blev det lokale politi straks informeret, da minerne var blevet opdaget, og man besluttede sig for, at den nemmeste og sikreste måde at skille dem ad vejen på var ved at sprænge dem i luften.

Det blev planlagt, at sprængningen skulle finde sted den 26. maj, og soldater blev derfor hentet til byen for at stå for denne. Selvom der blev opsat en eksklusionszone, så fik rygtet om sprængningen alligevel hundredvis af indbyggere fra nær og fjern til at forsamle sig i nærheden med forventningen om at kunne følge med, når de to miner blev sprængt i luften. Et specialtog blev tilmed sat ind for at fragte folk til området.

Sprængningen skulle finde sted ved middagstid, så omkring klokken 11.30 gjorde en gruppe soldater klar til at anrette minerne på flodbredden, hvilket blev gjort med brug af et reb. Men da de var i færd med at flytte rundt på den ene mine, gik denne dog pludselig af, hvilket resulterede i en gigantisk eksplosion, der dræbte alle mændene foruden en enkelt, der på mirakuløs vis overlevede, mens snesevis af de nysgerrige tilskuere ligeledes endte med at miste livet. I alt 106 mennesker døde på stedet, mens yderligere seks senere døde af deres kvæstelser. I alt 112 mennesker endte således med at blive dræbt, mens andre mistede lemmer eller på den måde blev invalideret efter ulykken, der efterlod et krater med en dybde på 3 meter og en diameter på 10 meter.

Selvom der sådan set var tale om en ulykke grundet uheldige omstændigheder, så blev de døde føjet til den officielle liste over krigsofre i 1975, hvor det samtidig blev anerkendt, at de 43 soldater, der omkom, havde mistet livet i tjeneste. Et monument blev desuden opført på stedet til minde om de dræbte, og Shimoyubetsu blev senere til byen Yubetsu. Hvor søminerne stammede fra er imidlertid aldrig blevet opklaret, men man formoder, at de må have været enten japanske, amerikanske eller sovjetiske.

Total Page Visits: 403 - Today Page Visits: 2