Dashi

Dashi er en smagsforstærker, der benyttes i mange forskellige japanske retter for at tilføje umami, som dashi er særligt rig på. Dashi fremstilles nemlig ved at udvinde smagsstofferne fra tang (kombu) og tørret fisk (typisk katsuobushi), men der findes dog også en vegetarudgave, hvor man kan benytte shiitake-svampe. Ingredienserne vædes og opvarmes i vand, så dette opnår en gullig nuance, og væsken sies derefter fra, hvorved man står med en fond, der altså kan fungere som tilsætningsmiddel under madlavning. Men dashi findes dog også som et krydderi i pulverform, og begge dele kan købes i butikker, så man slipper for selv at skulle fremstille det derhjemme, men dette er der alligevel mange japanere, som vælger at gøre.

Dashi har været en fast bestanddel i det japanske køkken i århundreder, så det nu er endt med at blive den mest populære ingrediens i Japan. Dashi forstærker nemlig ikke blot smagen, men giver samtidig denne en karakteristisk dybde og intensitet. Der findes dog forskellige typer dashi baseret på de anvendte ingredienser, ligesom man har to overordede kategorier kendt som ichiban og niban, hvilket betyder nummer 1 og nummer 2. Niban dashi fremstilles nemlig ved at genanvende ingredienserne fra den første portion dashi, og niban dashi er derfor kendetegnet ved at være mere mild end ichiban dashi.

Total Page Visits: 194 - Today Page Visits: 1