Mochi

MochiMochi er den japanske betegnelse for en riskage – en form for dejmasse fremstillet af klæberis. Mochier kom oprindeligt til Japan fra Kina, og siden da har det været en populær snack i alle samfundslag, hvilket har ført til, at der er opstået et utal af mochi-varianter i Japan, der stadig er en af de mest populære former for “søde sager”, selvom dejen faktisk ikke smager af så meget. Det er især udbredt at nyde mochi sammen med te, men ellers er det også almindeligt, at man i forbindelse med nytåret spiser mochi, ligesom man kender det med kransekager i Danmark. Dog er mochier kendetegnet ved at have en sej og klæbrig tekstur, hvilket er grunden til, at der hvert år sker dødsfald i Japan, fordi folk simpelthen ender med at blive kvalt, fordi de får en mochi galt i halsen. Normalt sælges mochier da også i pakker med flere stykker.

Til nytår anvender man desuden en dekoration bestående af to hvide mochier sat oven på hinanden, mens der oven på disse er anbragt en citrusfrugt kaldet daidai. Denne dekoration er kendt som kagamimochi. Og selvom mochier som sådan er farve- og smagløse, så kan man både tilsætte farve- og smagsstoffer. Under Hinamatsuri spises eksempelvis firkantede mochier, der nærmest ligner et stykke regnbueis, kaldet hishi mochi. Man kan enten nyde en mochi kold, eller man kan vælge at varme den, så den får en mere fedtet tekstur. Ordet mochi er ydermere betegnelsen for dejmassen, som også anvendes i andre japanske kager – såsom daifuku, der ofte kaldes for mochier, selvom det faktisk er mochier med fyld. 

Mochier er lavet af klæberis, som skal æltes igennem. Man kan sagtens producere mochier derhjemme, men dette er en meget omfattende proces, der typisk kræver en maskine, som kan foretage æltningen, så de fleste japanere vælger at købe færdiglavede mochier. Nu om dage foregår produktionen på maskiner, men i gamle dage foregik det med håndkraft under en proces kaldet mochitsuki, hvor en person hamrer på dejmassen, mens en anden sørger for at vende den. Dette kan stadig opleves under særlige lejligheder i Japan. Selve æltningen er essentiel, hvis man skal opnå den rette tekstur, der er kendetegnet ved at være fast, men samtidig nem at adskille.

Total Page Visits: 25 - Today Page Visits: 2