Hinamatsuri

HinamatsuriHinamatsuri – også kendt som Dukkefestivalen eller Pigedag – er den anden af Japans fem sæsonfestivaler, der ligger placeret med to måneder og to dages mellemrum i løbet af året. Den første sæsonfestival er nytårsdag, hvilket vil sige, at Hinamatsuri falder to måneder og to dage senere, altså den 3. marts – den tredje dag i den tredje måned. Den tredje sæsonfestival er Børnedag den 5. maj, og denne var tidligere kendt som Drengedag, fordi det primært er drenge, der er i fokus på denne dag, mens Hinamatsuri altså er tiltænkt piger. På denne dag er det nemlig en tradition, at man i familier med døtre stiller en dekoration bestående af dukker frem, der symboliserer kejseren og kejserinden i et traditionelt japansk bryllup fra Heian-perioden. Dette er både for at fejre piger og samtidig håbe, at de vil indgå i et ægteskab i fremtiden. En typisk dukkedekoration udstilles på et rødt tæppe og består af minimum to dukker (kejseren og kejserinden), der skal placeres side om side, men der kan dog også være mange flere dukker såsom tjenere, således at dukkerne kan anrettes på en trappelignende opsats kaldet hinadan sammen med andre dekorationer såsom små foldeskærme og lamper. De traditionelle dukker er dog meget dyre og koster flere tusinde kroner, så i de fleste familier nøjes man med at købe to dukker, der skal gives til en pige, før hendes første Hinamatsuri. Med tiden kan man udvide samlingen ved hvert år at købe nye dukker, men da man som regel kun fejrer Hinamatsuri, indtil en pige fylder 10 år, så er det også almindeligt, at dukker går i arv i familier. I stedet for at købe dukker kan man også nøjes med billeder eller foldede modeller af papir, for præcis som med andet højtidsrelateret pynt, så bliver dukkerne kun taget frem én gang i løbet af året, så de altså for det meste ligger gemt væk i æsker.

Det er normalt moderen i familien, der sætter dukkerne frem med hjælp fra sin datter, hvis hun er gammel nok. Dette gøres typisk et par dage før Hinamatsuri, og på selve dagen deltager piger i sociale aktiviteter, hvor de spiser særlige snacks såsom riskiks og trefarvede mochier, der ligeledes ofres til dukkerne, mens dagens traditionelle ret er en blanding af ris, fisk og grøntsager kendt som chirashizushi. Piger bliver ofte iført kimonoer, og i lokalsamfundet afholder man ceremonier, hvor hjemmelavede dukker bliver samlet ind og sendt ud på floder i små både, hvilket er den oprindelige skik tilknyttet dagen, som skal symbolisere, at man skiller sig af med pigernes synder, uheld, sygdomme og andre dårligdomme, så de kan få en god og lykkelig fremtid. I sin tid var den tredje dag i den tredje måned en dag, hvor begge køn rensede sig selv, hvilket blev gjort ved at overføre det onde til rigtige dukker og skille sig af med disse, men med tiden er man altså gået over til at lave sine egne ud af alt fra strå til papir. Siden 1600-tallet har dukkerne udelukkende haft status som dekorationer, men i gamle dage var de faktisk legetøj. Det var dengang, hvor Hinamatsuri var kendt som Ferskenfestivalen, for inden man gik over til den gregorianske kalender, så faldt dagen samtidig med, at ferskentræerne begyndte at blomstre, og derfor er ferskenblomster stadig et symbol for Hinamatsuri. Præcis som det er tilfældet med gran omkring juletid herhjemme, så kan man i Japan se ferskenblomster blive udstillet i det offentlige rum under Hinamatsuri, hvor det nogle steder også er muligt at opleve store dukkeanretninger, som der sjældent er plads til i et privat hjem. Et komplet dukkesæt består nemlig af femten dukker med tilbehør, der kræver en trappeopsats med syv trin. De fineste og dyreste dukker skal altid placeres øverst, så de ikke kan nås af små børn.

Grundet en gammel overtro bliver dukker typisk pakket ned i de første dage efter Hinamatsuri, idet der eksisterer en overbevisning om, at hvis de står for længe fremme, så vil det føre til et sent ægteskab for pigernes vedkommende. Andre pakker dukkerne væk, fordi vejret skifter omkring Hinamatsuri, hvor luften bliver mere fugtig, hvilket dukkerne ikke kan tåle. Nogen synes derimod, at det er synd at eje så fine og dyre ting uden at vise dem frem, og derfor får dukkerne i nogle hjem lov at stå i hele marts måned.

 

Total Page Visits: 195 - Today Page Visits: 1