Hvorfor viser japanerne to fingre på billeder?

Hvorfor viser japanerne to fingre på billeder?

Når japanere tager billeder af hinanden, har de ofte tendens til at lave V-tegnet med deres pege- og langefinger, og mange vesterlændinge kopierer tilmed denne adfærd, når de er i Japan eller får taget billeder sammen med japanere, uden de dog er klar over, hvad tegnet egentlig betyder. Overordnet set kan man sige, at det er japanernes måde at sige "cheese" på, men forklaringen på tendensen går dybere end dette, og den er faktisk præget af mystik i en sådan grad, at de fleste japanere ikke engang selv ved, hvorfor de automatisk hiver fingrene frem, når der skal tages billeder af dem. Det er simpelthen en så inkorporeret del af deres kultur, at de bare gør det, fordi de i løbet af de seneste generationer er blevet vant til det.

V-tegnet står i manges øjne for fred, men det blev udbredt blandt asiater i sidste halvdel af det 20. århundrede, og især i Japan, da en karakter i en populær baseball-manga havde for vane at bruge det i forbindelse med begrebet victory (sejr), der jo starter med V. Tegnet blev desuden udbredt efter Vinter OL i 1972 blev afholdt i den japanske by Sapporo, hvor den amerikanske skøjteprinsesse Janet Lynn missede guldet, efter hun styrtede på isen. Hun vidste på det tidspunkt, at førstepladsen var væk, men forsatte alligevel med at optræde og smile, som om intet var sket. Den 18-årige piges gåpåmod tiltalte det japanske folk, idet hun ikke tabte ansigt og forsatte trods nederlaget, hvilket var i stil med den japanske ånd, og hun blev af den grund et fænomen i Japan. Efter OL så man flere gange Janet Lynn posere med V-tegnet, hvilket japanerne angiveligt tog til sig, da hun blev idoliseret i landet.

V-tegnet blev yderligere fæstet i japanernes sind, da sangeren Jun Inoue anvendte symbolet i en reklamefilm for kameraer, hvorved tendensen med at lave V med fingrene på billeder for alvor slog igennem blandt befolkningen, hvor man i generationer har kopieret hinandens adfærd og nu er endt med at skabe en landsdækkende tendens, der grundlæggende set kan koges ned til, at V-tegnet er et udtryk for glæde eller optimisme. Der er dog ingen dybere mening i at fremvise V-tegnet, ligesom der heller ikke er nogen mening i at smile, når man får taget billeder. Det er bare noget, man på et tidspunkt er begyndt at gøre og siden er begyndt at finde normalt. Præcis ligesom da folk begyndte at spidse læberne på billeder, hvilket der heller ikke er nogen logisk forklaring på.

 

Total Page Visits: 1065 - Today Page Visits: 1