Maid café

Maid café

En Maid Café er en type restaurant, hvor gæsterne bliver serviceret af kvindelige tjenere, der er iført cosplaykostumer, så de ligner stereotype stuepiger fra Frankrig. Disse er typisk iført sorte uniformer med strutskørt og et hvidt tørklæde, men generelt findes der forskellige designs alt efter, hvilken Maid Café der er tale om. Frem for at behandle gæster som kunder, så vil de såkaldte maids tage hånd om en, som om man var deres herre i et privat hjem, og pigerne er derfor ikke blot tjenere men også skuespillere, af hvilken grund der stilles krav til, at de kan påtage sig rollen som en overbevisende maid ved ansættelse. Der lægges først og fremmest vægt på et uskyldigt og ungt udseende, men man skal på samme tid kunne være smilende, charmerende og have en tiltalende stemme.

I nogle Maid Caféer kan man også blive serviceret af unge fyre, men de vil i så fald også være klædt ud som maids – altså er der tale om crossdressere, der spiller rollen som pige. Der findes dog også en modsætning til Maid Caféer i form af Butler Caféer, hvor det er mandlige tjenere, der spiller rollen som butlere med det formål at servicere og opvarte kvinder, mens Maid Caféer generelt henvender sig til begge køn – dog mest mænd, idet konceptet faktisk er baseret på en udbredt fetich, hvilket er forklaringen på de stereotype kostumer. Nogle Maid Caféer er særligt populære, og der kan derfor være lange køer, fordi der er forholdsvis få pladser til rådighed. Af samme grund er der som regel en tidsgrænse ved et bord på en time. 

Den første Maid Café åbnede i Akihabara i Tokyo i 2001 og der er således tale om et forholdsvis nyt fænomen, men ikke desto mindre er det blevet så udbredt og populært, at man i mange andre lande ligeledes har taget Maid Caféer til sig. Oprindeligt blev konceptet skabt for at spille på mandlige kunders fantasier skabt ud fra anime, manga og videospil, men Maid Caféer er i stedet endt med at blive en slags restaurant, hvor helt almindelige mennesker kommer for at spise og drikke – dog for at få en oplevelse ud over det sædvanlige. Graden af service varierer fra café til café, idet man nogle steder bliver behandlet mere som en herre end andre. Normalt vil man blot modtage en overordentlig venlig betjening, men nogle Maid Caféer tilbyder også skuldermassage, brætspil og sågar hårvask mod et ekstra gebyr. Eftersom en maid spiller rollen som stuepige, så forventes det, at man som kunde respekterer sin rolle som herre, hvilket vil sige, at man skal varetage en vis professionel afstand, altså ikke gramse på pigerne eller på anden måde genere dem eller overskride deres grænser. Fotografering er typisk også forbudt.

Både Maid caféer og Butler caféer findes i andre asiatiske lande end Japan, men de bliver næppe udbredt i Danmark, da det hér er forbudt at foretage ansættelser baseret på køn – altså må man ikke udelukkende ansøge efter enten mænd eller kvinder til at foretage servering på en restaurant (heller ikke selvom dette er en del af dens image). For at dette overhovedet skal kunne lade sig gøre, skal man søge om tilladelse til at bryde ligestillingsloven, som er gældende for det danske arbejdsmarked, hvilket man næppe får godkendt inden for restaurationsbranchen, da det at servere er en opgave, som mænd såvel som kvinder kan udføre – altså giver det ikke mening at gøre forskel på køn. Som arbejdsgiver har man dog ret til at ansætte de personer, man mener er mest kvalificeret til et givent job, men lige så snart man gør forskel på kandidater baseret på deres køn, så foretager man diskrimination og bryder således loven.

Total Page Visits: 786 - Today Page Visits: 1