Øjne

Øjne

Japanere har ligesom andre østasiater et særligt kendetegn - nemlig deres øjne. Østasiaters øjne har generelt et fremtrædende karakteristika, der adskiller dem fra for eksempel Vestlige menneskers øjne: Nemlig smalle øjenspalter, der er blevet skabt af den såkaldte mongolfold, som trækker det øvre øjenlåg ned mod næsen, hvilket desuden kan medvirke til, at hele øjenlåget skygger for øjenhulen, hvorved det kaldes for et mono-øjenlåg. Hos mange andre menneskeracer har man derimod et dobbelt-øjenlåg, fordi øjenlåget danner en synlig fordybning i øjenhulen. Jo mere man bevæger sig mod øst, desto mere udbredt bliver mongolfolder, idet de trods alt er navngivet efter Mongoliet, men for japanernes vedkommende er de dog ikke lige så markante som hos visse andre asiater såsom kinesere og koreanere.

De særprægede øjne er oprindeligt et træk, som mennesket tilsyneladende udviklede, da det under den sidste istid bevægede sig mod nord, hvor dette havde til formål at beskytte mod sneblindhed og forfrysninger. Denne del af menneskeracen endte med at befolke store dele af Asien, og det er derfor nu øjnene, der kendetegner de fleste asiater, men samme træk ses for eksempel også hos andre nordboere såsom inuitter - dog ikke det indfødte Ainu-folk i Japan, hvilket kan være et bevis på, at de oprindelige folk i Japan ikke havde mongolfolder, men at dette blev et træk blandt det moderne japanske folk, da dette opstod som følge af indvandring fra det asiatiske fastland.

Et andet træk, der gennem tiden er blevet bevaret, er den mørke øjenfarve, der dominerer blandt asiater, fordi lyse øjne er en mutation, som er blevet udbredt blandt især hvide mennesker grundet nedarvningsprocessen, da man kun kan få lyse øjne, hvis dette træk optræder i ens gener - altså ens slægt. At asiater har mørke øjne skyldes slet og ret, at det er den øjenfarve, som de fleste har, og derfor er det også den, som de fleste får, fordi lyse øjne ikke er en del af de fleste asiaters arvemasse.

I Japan er det ikke alle, der er lige glade for at have såkaldte skæve øjne. Operationer, der har til formål at løfte hudfolden mod næsen, er blevet den mest udbredte form for plastikkirurgi i Japan - især blandt unge - så man har mulighed for at få øjne, der ser mere Vestlige ud. Dette får nemlig øjnene til at se større ud, hvilket for det første fjerner det asiatiske træk, men på samme tid giver det et mere kært udseende, da store øjne betragtes som et bedårende træk blandt japanere, hvorfor man også vil se, at især piger forsøger at gøre deres øjne større, når de vil virke søde og uskyldige. Hvis man vil undgå operationer, så findes der tilmed også en speciel lim, som man kan anvende til at lime det øverste øjenlåg fast til øjenhulen. Denne lim kan hurtigt fjernes med makeup-fjerner, så i modsætning til operationer er der ikke tale om et permanent resultat.

Der er forskellige grunde til, at japanere gerne vil ændre deres øjne. Dels er Japan et homogent samfund, hvor mennesker deler samme træk, så for nogen kan det virke for trivielt at ligne alle andre, hvilket også kan være en grund til, at man for eksempel vælger at afblege sit hår. Nogen spejler sig både i Vestlige mennesker og japanske berømtheder, som tit anvendes i reklamer på grund af deres store øjne, mens andre tværtimod lader sig påvirke af manga- og animekarakterer. Den gængse japaner vil dog næppe have et problem med sine øjne, så fænomenet med at ville ændre på disse er forbeholdt en meget lille gruppe i forhold til befolkningens størrelse, og af en eller anden grund er farvede kontaktlinser ikke så udbredt i Japan, selvom det ellers giver folk mulighed for midlertidigt at ændre deres øjenfarve, så den adskiller sig fra alle andres - muligvis fordi mørke øjne er så karakteristisk for asiater, at mange nok bare synes, at det ikke klæder dem med andre øjenfarver (at det simpelthen får dem til at se for unaturlige ud).

Noget, der dog er temmelig udbredt blandt japanere er pleje af øjenbryn. Øjenbryn er nemlig et typisk skønhedstræk, så symmetriske øjenbryn er noget mange sigter efter at få. Dette inkluderer både mænd og kvinder, der jævnligt sørger for at rette øjenbrynene til ved at plukke dem og tilmed trimme dem korte, så det at have lange eller buskede øjenbryn er altså ikke ret udbredt i Japan.

 

Total Page Visits: 2031 - Today Page Visits: 1