Shuri-borgen

Shuri-borgen

Shuri-borgen ligger i Naha på Okinawa, hvor den blev opført i 1300-tallet, da øens klaner lå i konflikt med hinanden, før de i 1429 blev forenet under Kongeriget Ryukyu. Herefter blev Shuri-borgen base for Ryukyu-kongen og hans slægt - altså fungerede den som et palads, så imens de andre borge på øen blev forladt og gik i forfald, så blev Shuri-borgen derimod udstykket og genopført på mere pompøs vis med arkitektur, som var inspireret fra Kina, som Ryukyu-folket havde opbygget diplomatiske forbindelser til. Mens selve borggrunden stadig lignede en fæstning, så var borgen derimod et stort kompleks bestående af flere bygninger malet i en stærk rød farve med en tilhørende paladsgård.

Shuri-borgen var i høj grad medvirkende til, at Naha ville udvikle sig til at blive hovedstaden på Okinawa. Men den lagde imidlertid også grund til et slag i 1609, hvor japanerne invaderede Okinawa og fik kontrol over øen ved at gøre denne til en del af Japans domæne. Dog forblev Ryukyu-kongeriget intakt helt frem til 1879, hvor det blev opløst, da Japan besluttede sig for at deportere kongen til Tokyo, hvorved man officielt gjorde krav på Ryukyu-øerne som japansk grund. Shuri-borgen blev derfor også underlagt japansk kontrol, og da den blev forladt, gik den langsomt i forfald, så der derfor var planer om at rive den ned, hvilket dog blev forhindret, da borgen blev omdannet til en helligdom.

I 1925 fik Shuri-borgen så status som nationalskat, men da Okinawa blev invaderet under Anden Verdenskrig, blev borgen desværre lagt i ruiner. Efter krigens afslutning lagde stedet grund til et universitet, og allerede i 1958 blev den ene af bogens karakteristiske porte genopført, før man fra 1992 investerede i at genopbygge selve borgen ud fra oprindelige skitser og fotografier, så en moderne kopi kunne stå færdig og tilmed blive optaget på UNESCO's liste over verdensarv i 2000. Dog blev Shuri-borgen ramt af en brand i 2019, der ødelage flere bygninger, hvilket inkluderede den ikoniske hovedbygning med tronsalen. Bogen blev efterfølgende spærret af for offentligheden, der dog igen har mulighed for at besøge den og følge endnu en genopbygning af borgen, der forventes at vare frem til 2026.

Shuri-borgen ligger lige i nærheden af Shuri station. 

Total Page Visits: 156 - Today Page Visits: 1