Kyoto fungerede som Japans hovedstad i mere end 1000 år fra 794 til 1868 - foruden en kort periode på 6 måneder i 1180, hvor hovedstaden kortvarigt lå nær Kobe. Det der historisk set har kendetegnet den japanske hovedstad er, at det er her Kejser-familien bor, og derfor har der også ligget et palads i Kyoto. Der er sådan set været mange, for disse er med tiden blevet forladt eller ødelagt af brande og er flere gange blevet genopbygget forskellige steder i byen. Det nuværende kejserpalads i Kyoto blev bygget i 1855 og befinder sig i en gigantisk park, der er spærret af med en omkransende mur, og det samme er kejserpaladset i midten af denne. I parken ligger desuden også Omiya-paladset, der er fra 1867, hvilket blev brugt som residens for aftrådte kejsere.
Kejserpaladset i Kyoto var kun i brug i 33 år, da Kejseren i 1868 flyttede fra Kyoto til Tokyo, der siden da har været Japans hovedstad. Det blev i 1877 besluttet at kejserpaladset i Kyoto skulle bevares, og området er nu åbent for offentligheden. Paladset består af en række større bygninger, som det kun er muligt for besøgende at betragte udefra, idet det ikke er tilladt at gå ind i dem. Med til disse hører desuden en række mindre haver.
Undergrundsstationerne Marutamachi og Imadegawa befinder sig i hver sin ende af paladsparken, men Imadegawa station er den der er tættest på indgangen.