Okinoshima

OkinoshimaOkinoshima er en 97 hektar stor ø beliggende i Det Japanske Hav cirka 60 kilometer fra Kyushu. Hele øen anses for at være hellig, idet man mener, den er hjemsted for de tre Munakata-gudinder, der vogter søfartsruten mellem Japan og Korea, og det er derfor ikke tilladt for almindelige mennesker at betræde den – og især ikke kvinder. På Okinoshima ligger en shinto-helligdom kaldet Okitsu-Miya-helligdommen, og det er her øens eneste beboer opholder sig, idet der er tale om en shinto-præst, der sørger for at tilbede øens guder og samtidig vogte den fra udefrakommende. At gå i land på øen uden tilladelse anses for at være en lovovertrædelse og kan føre til en politianmeldelse.

Præsten bor dog ikke fast på øen, idet der er er vagtskifte hver 10. dag, hvor en ny præst kommer for at udføre de pligter, der hører med til jobbet. Der er kun et par dusin præster tilknyttet Okinoshima, og de er således nogen af de eneste, der nogensinde har sat fod på øen. Hvert år får normale japanere, dog også mulighed for at besøge øen, når der afholdes en festival den 27. maj, men dette er 200 særligt udvalgte mænd, der skal undergå rensning ved at afklæde sig tøjet og vaske sig selv ren i havet, før de får lov at nærme sig helligdommen, og når de forlader øen må de desuden aldrig tale om deres oplevelse. Øen er dog også åben for håndværkere, pressefolk, forskere og højt rangerede personligheder såsom politikere, hvis de ansøger om et besøg på forhånd, ligesom her ligger et fyrtårn, som operatører naturligvis får adgang til. I sjældne tilfælde tillader man også udlændinge adgang, og fiskere kan blandt andet også lægge til kaj i havnen – for eksempel under et uvejr.

I 2017 blev hele Okinoshima optaget på UNESCOs liste over verdensarv grundet den uspolerede natur, og man er derfor begyndt at føre mere kontrol med, hvem der får lov at komme i land. Med på listen kom også Okitsu-Miya-helligdommen og de to andre Munakata-helligdomme i Fukuoka-præfekturet. Helligdommen er kun blevet vedligeholdt i et begrænset omfang siden 1932, hvor den nuværende struktur blev opført. Idet japanere gennem tiden har ofret ting til øens kami i håbet om en sikker rejse til og fra det asiatiske fastland, huser helligdommen desuden over 80.000 “skatte”, som det kun er muligt for shinto-præster og besøgende at se.

Total Page Visits: 392 - Today Page Visits: 1