Tal

Tal

Japanske tal kan skrives med brug af enten numre eller kanji. Nul, fire, syv og ni kan udtales på to forskellige måder. Hvad angår fire og syv skyldes det, at SHI-lyden typisk er forbundet med død. Hvis man gerne vil sige tyve, tredige, fyrre osv. så gøres dette ved at tilføje henholdsvis to, tre, fire osv. foran ti, så man altså siger toti, treti, fireti … Når man skal sige tallene, der befinder sig mellem disse tal, så gøres dette ved at tilføje et, to, tre osv. efter den hele tier. Altså bliver tolv til tito, femogtyve bliver til totifem, niogtredive bliver til tretini …

Tallene tre, seks og otte er uregelmæssige, hvilket vil sige, at der opstår ændringer i forbindelse med disse tal, når man når op over hundrede. Præcis som på dansk så tæller man de hele hundreder ved at tilføje et tal foran hundrede, men udtalen ændrer sig for trehundrede, sekshundrede og ottehundrede. Samme system gør sig gældende ved de hele tusinder, og også her er der uregelmæssigheder i forbindelse med tretusinde, sekstusinde og ottetusinde. 

Når man når til titusinde på japansk, så begynder man dog på en ny tæller som hedder man. Her opstår problemer for mange udlændinge, der dermed skal til at regne, når for eksempel tyvetusinde ikke hedder nijuusen, men derimod niman. Og hundredetusinde bliver til juuman (ti titusinde). På samme måde bliver en million til hundrede titusinde, og ti millioner bliver til tusind titusinde. Men ved hundrede millioner skiftes igen til en ny tæller, der hedder oku, og ti af dem bliver altså til en milliard.

Her ses et overordnet skema over tal på japansk:

Tal

 

Total Page Visits: 634 - Today Page Visits: 2