Akihabara-massakren

Akihabara-massakren
Lægepersonale talstærkt til stede på gaden efter massakren

Akihabara-massakren

Søndag den 8. juni 2008 blev Tokyo ramt af en tragedie, da en mand kørte en lastbil ind i en menneskemængde, der var ved at krydse vejen i den populære bydel Akihabara. Tre mennesker mistede livet, mens to blev såret, men efterfølgende steg manden imidlertid ud fra køretøjet, hvorved det viste sig, at der ikke var tale om en ulykke, idet han herefter gav sig til at stikke de chokerede vidner ned med en medbragt daggert, så der opstod panik, idet påkørslen havde fået mange til at stimle sig sammen på stedet - heriblandt en politimand, der var blandt de 12, der endte med at blive stukket ned. Fire af disse blev dræbt, og 17 mennesker lå dermed døde eller sårede midt på gaden, hvor de fleste gav sig til at flygte i stedet for hjælpe af frygt for at blive ofre for den gale gerningsmand, der gik rundt i et lyst jakkesæt og lignede en helt almindelig mand. Kort efter angrebet, der kun varede få minutter, lykkedes det dog for en politimand at opspore den skyldige i en sidegade, hvor han blev overmandet og anholdt for øjnene af en tilstedeværende fotograf.

Der var tale om den 25-årige Tomohiro Kato fra Shizuoka. Forinden angrebet havde han på internettet givet udtryk for, at han havde haft en forfærdelig opvækst med mishandling, og han havde i 2006 forsøgt selvmord grundet gæld. Årsagen til angrebet var muligvis Katos frygt for at miste sin stilling efter en hændelse på arbejdspladsen tre dage før, men der var tilsyneladende ingen planer om at fyre ham. Kato havde planlagt angrebet på forhånd, eftersom han havde købt to knive to dage før og tilmed advarede om det på internettet 20 minutter inden ved at skrive, at han havde i sinde at dræbe mennesker i Akihabara, ligesom han i den forbindelse postede selvnedsættende kommentarer om sin egen person.

Dette gjorde han ifølge ham selv for at gøre politiet opmærksom på ham, så de ville nå at stoppe ham i tide. Af samme grund havde han faktisk kørt rundt i området længe, før han til sidst besluttede sig for at køre ind i en menneskemængde. Akihabara blev udvalgt som mål, fordi Kato havde tænkt sig at dræbe så mange mennesker som muligt, og derfor udså han sig et af de mest befærdede byområder i Tokyo. Med syv dødsofre var der da også tale om den værste knivmassakre i Japan siden skolemassakren i Osaka i 2001, der underligt nok også fandt sted den 8. juni.

Kato blev i 2011 dømt til døden, og i 2014 begik hans lillebror selvmord - tilsyneladende i skam over det, som hans storebror havde gjort. Kato selv blev henrettet i 2022.

Total Page Visits: 661 - Today Page Visits: 1