Attentatforsøget mod Osachi Hamaguchi

Attentatforsøget mod Osachi Hamaguchi
Osachi Hamaguchi hjælpes væk efter at være blevet skudt

Attentatforsøget mod Osachi Hamaguchi

Osachi Hamaguchi var en politiker, som tilhørte det liberale parti Rikken Doshikai, som han sluttede sig til i 1915. Samme år blev han valgt ind i det japanske parlament, hvor han ville sidde i resten af sit liv, der endte i 1931, hvor han døde i en alder af 61. Men Hamaguchi døde dog ikke af naturlige årsager, idet han omkom af komplikationer efter at være blevet udsat for et attentatforsøg på Tokyo station i 1930. På dette tidspunkt fungerede Hamaguchi nemlig som Japans premierminister - en titel, han allerede fik i 1929, hvor han var blevet partileder i det nye parti Rikken Minseito. Året efter, den 14. november 1930, blev Osachi Hamaguchi så skudt på nært hold, mens han efter planen skulle med et tog fra Tokyo station, hvor han blev gjort til et mål for en nationalist ved navn Tomeo Sagoya, der besluttede sig for at likvidere Japans premierminister grundt hans politiske holdninger, der ikke stemte overens med Sagoyas nationalistiske ideologier.

Hamaguchi blev ramt i hoften og overlevede attentatforsøget, men han havde ikke desto mindre pådraget sig så voldsomme kvæstelser i underlivet, at han måtte forblive indlagt på hospitalet, hvilket betød, at hans post som premierminister blev overtaget af Kijuro Shidehara, der altså kun var suppleant. Han ville dog senere få posten som premierminister efter afslutningen på anden verdenskrig. Selvom Hamaguchi var i bedring og tilmed blev genvalgt som premierminister i marts 1931, så blev hans helbred gradvist forværret, hvilket betød, at han ikke kunne varetage sine opgaver, og således opstod der politisk uro i parlamentet, hvor det blev besluttet, at Hamaguchis plads skulle overtages af Wakatsuki Reijiro, der blev Japans nye premierminister den 14. april 1931.

Herefter fik Hamaguchi det kun dårligere, og han døde fire måneder senere den 26. august. Selvom han altså ikke omkom under attentatforsøget på Tokyo station, så er der alligevel blevet opsat en mindetavle til ære for ham. Og så var han desuden ikke den første premierminister, som blev udsat for et attentat på stationen. Ni år tidligere blev Hara Takashi nemlig likvideret, hvilket tilmed også skete i november - nærmere betegnet den 4. november 1921, og han endte altså med at miste livet med det samme. Herefter blev der faktisk lavet regler for, at perroner skulle ryddes, når en premierminister skulle med toget, men Hamaguchi havde selv bedt om, at offentligheden ikke skulle forstyrres, og derfor var han altså omringet af mennesker på den skæbnesvangre dag, hvor en bevæbnet nationalist havde mulighed for at komme tæt på ham.

Eftersom Hamaguchi døde 9 måneder efter at være blevet skudt, var der tvivl om, hvilken sigtelse man skulle benytte over for Tomeo Sagoya. For selvom han måske havde haft i sinde at dræbe premierministeren, så lykkedes dette ikke direkte, men han omkom i sidste ende af sine skader, idet man kunne konkludere, at der var gået betændelse i hans sår, som var blevet så inficeret, at han simpelthen døde af svækkelse som følge af dette. I første omgang blev Sagoya derfor idømt dødsstraf, men denne blev senere omstødt til livsvarigt fængsel, før han allerede i 1940 blev prøveløsladt.

Total Page Visits: 127 - Today Page Visits: 1