Dobbeltdrabet i Hikari

Dobbeltdrabet i Hikari
Yayoi og Yuka til venstre og Takayuki Fukuda til højre

 

Dobbeltdrabet i Hikari

Den 14. april 1999 vendte Hiroshi Motomura hjem fra arbejde og fandt sin 23-årige kone, Yayoi, og deres kun 11 måneder gamle datter, Yuka, døde i deres hjem i byen Hikari i Yamaguchi-præfekturet. Begge var blevet kvalt ihjel, og efterfølgende var der blevet begået et seksuelt overgreb mod Yayois lig. Noget tydede dog på, at der kunne være tale om et hjemmerøveri, eftersom Yayois pung var forsvundet fra hjemmet, og dette gjorde det muligt for politiet at opspore gerningsmanden, der viste sig at være den kun 18 år gamle Takayuki Fukuda, der umiddelbart efter drabene havde brugt Yayois penge i en spillehal. Men fordi Takayuki var under 20, og kun var fyldt 18 måneden forinden, så var han på dette tidspunkt umyndig og blev ikke anset for at være kvalificeret til at modtage dødsstraf og han slap således med livsvarigt fængsel, hvilket han blev idømt i år 2000.

Dette blev imidlertid begyndelsen på en af de mest famøse retssager i nyere japansk kriminalhistorie, idet enkemanden Hiroshi Motomura nægtede at acceptere dommen. Han stod derfor offentligt frem som en fortaler for dødsstraf og fortalte, at hvis Takayuki fnogensinde blev løsladt, så ville han slå ham ihjel, så retfærdighed kunne ske fyldest. I årevis kæmpede Motomura for at få omstødt dommen, der først blev opretholdt i 2002, før den blev taget op igen i 2006, hvor Takayuki Fukuda i mellemtiden havde skiftet navn til Takayuki Otsuki. I den nye retssag blev der lagt vægt på, at der slet ikke var tale om et mislykket røveri. Den dengang 18-årige unge mand var nemlig brudt ind i hjemmet i Hikari med det formål at voldtage Yayoi, som han altså endte med at slå ihjel og samtidig forgribe sig på efter hendes død. Da hendes lille datter begyndte at græde, valgte Takayuki ligeledes at kvæle hende, og hans handlinger blev derfor anset for at være bevidste.

På trods af hans unge alder på gerningstidspunktet, så blev Takayukis livstidsdom ophævet og erstattet af en dødsdom i 2008, hvilket sjældent sker i Japan, hvor umyndige kun kunne dømmes til døden i forbrydelser af særlig bestialsk karakter, fordi man mente, at de ikke kunne rehabiliteres. Det blev debatteret, hvorvidt kvælning kunne karakteriseres som værende bestialsk, men fordi et spædbarn var et af ofrene, så blev forbrydelsen anset for at være ekstra brutal, samtidig med at der var tale om en sex- og berigelsesforbrydelse. Takayukis forsvar lød blandt andet på, at han havde haft en hård opvækst med en voldelig far og en mor, der havde begået selvmord, men i sidste ende var det hans forbrydelser man vægtede højest.

Efter flere års krav om dødsstraf havde Hiroshi Motomura endelig fået sin vilje, og hans kamp blev efterfølgende til en bog, der senere blev lavet til en TV-serie. Den japanske myndighedsalder er siden blevet sat ned til 18 år, så umyndige ikke længere kan dømmes til døden, og dermed forsvandt problematikken også fra det japanske retssystem.

Total Page Visits: 332 - Today Page Visits: 1