Mordet på Shiori Ino

Mordet på Shiori InoI januar 1999 mødte den 20-årige Shiori Ino den 26-årige Kazuhito Komatsu, der dog påstod, at han var 23, ligesom han udgav sig for at være entreprenør, selvom han arbejdede på en massageklinik. De to datede hinanden i et stykke tid, før Komatsu begyndte at give Ino meget dyre gaver såsom mærketøj og tasker, hvilket typisk foregik i offentligheden. Nægtede Ino at tage imod gaverne, ville Komatsu lave en pinlig scene, så hun følte sig nødsaget til at tage imod dem. Ydermere begyndte Komatsu at chikanere Ino med gentagende opkald, og hans besættelse af hende blev sidst for meget, så hun efter et par måneder valgte at slå op med manden, der imidlertid truede både hende og hendes familie på livet. Sammen med sin bror og en ven invaderede Komatsu nemlig Inos hjem i Saitama, hvor hun boede med sine forældre, men denne hændelse blev imidlertid fanget på bånd af Ino, der næste dag valgte at anmelde Komatsu for stalking. Politiet tog dog ikke sagen seriøst, fordi de mente, at Ino var den skyldige part, idet hun havde såret en mands følelser ved at slå op med ham, ligesom de mente, at hun havde udnyttet ham ved at tage imod dyre gaver, så hun måtte altså fortsætte med at leve med Komatsus besættelse af hende, hvilket blandt andet førte til daglige opkald samt plakater, der udstillede Ino som en luder, som blev hængt op på offentlige steder.

Den 21. juni returnerende Ino alle de gaver, som Komatsu havde givet hende, og hun kappede således alle bånd med ham, hvorpå han begyndte at planlægge sin hævn, der simpelthen gik ud på, at hun skulle slås ihjel. Han var dog klar over, at han ville være den oplagte gerningsmand, så for at undgå at blive mistænkt for drabet tog han selv til Okinawa og hyrede en lejemorder ved navn Yoshifumi Kubota, der de kommende måneder observerede Ino, før han den 26. oktober 1999 valgte at stikke den nu 21-årige kvinde ned i fuld offentlighed foran Okegawa station på hendes vej til universitetet. Shiori Ino blev hurtigt bragt på hospitalet, hvor hendes liv dog ikke stod til at redde. Hun var først blevet stukket i siden og havde derefter modtaget et dræbende stik i hjertet, så hun altså døde på gaden. 

Umiddelbart efter mordet gav politiet i Saitama sig til at vaske hænder ved at fremstille Ino som en styg kvinde, der selv var skyld i sin skæbne – en historie som medierne omgående hoppede på og valgte at bygge videre på ved at sprede rygter om, at Ino arbejdede som prostitueret, og drabsofferet blev således udstillet som en skurk, hvilket mange japanere automatisk valgte at tro på. En enkelt journalist valgte dog at foretage sin egen research og fandt på den måde ud af sandheden – nemlig at Shiori Ino var et offer for stalking, og at dette højst sandsynligt havde ført til hendes død. Takket være hans afsløringer kunne politiet dermed anholde de sande skurke i december måned, hvor lejemorderen Kubota blev anholdt, ligesom endnu flere blev sigtet for medvirken i chikane og drab i den kommende måned. Kazuhito Komatsu formåede dog at undgå at blive fanget, idet han flygtede til Hokkaido, hvor han den 27. januar valgte at begå selvmord. Han kunne derfor ikke stilles til ansvar for Inos død, og da de egentlige omstændigheder omkring drabet blev afdækket, skabte det stor forargelse i Japan, hvor man indtil da ikke havde taget stalking seriøst. Der var ingen lov, der kunne beskytte folk fra stalkere, hvilket også var grunden til, at Ino måtte affinde sig med Komatsu, men efter drabet erkendte man truslen ved at have en forfølger, hvilket førte til en antistalkinglov, der er kendt for netop at være blevet implementeret som følge af drabet på Shiori Ino, som derfor er en af de mest omtalte kriminalsager i Japan i nyere tid.

Politiet i Saitama mødte imidlertid voldsom kritik for deres håndtering af sagen og havde oven i købet forfalsket dokumenter for at skjule deres egen rolle i den. Det medførte fyringer af flere betjente, men selvom Inos familie sagsøgte politiet for at have medvirket til Inos død, så fik de dog ikke medhold i sagen, men endte i stedet med at modtage erstatning fra politiet. Kubota blev idømt 18 års fængsel, mens hans to håndlangere begge fik en dom på 15 år. Komatsus bror endte med at modtage den hårdeste dom, der lød på livsvarigt fængsel, fordi han hele tiden havde arbejdet sammen med sin bror og udført både chikane såvel som planlagt drabet.

 

Total Page Visits: 531 - Today Page Visits: 2