Massakren i Lod Lufthavn

Massakren i Lod Lufthavn
Blodspor og efterladt bagage i lufthavnen

Massakren i Lod Lufthavn

Den 30. maj 1972 blev tre mandlige medlemmer af Japans Røde Hær sat til at udføre et terrorangreb i Lod Lufthavn uden for Tel Aviv i Israel på vegne af Folkefronten til Palæstinas befrielse, som havde rekrutteret dem til at kæmpe på deres side i konflikten mellem Israel og Palæstina, selvom japanerne som sådan ingen personlig interesse havde i denne. Men eftersom de delte revolutionære ideologier med mange mellemøstlige oprørsgrupper, så var det også i Mellemøsten, flere medlemmer af Japans Røde Hær befandt sig for at modtage kamptræning. De var derfor også nemme at anvende som brikker i konflikter, de slet ikke var en del af, for det var først og fremmest et strategisk valg at gøre brug af japanere til at udføre angrebet i Lod Lufthavn, idet sikkerhedspersonalet i i denne primært fokuserede på truslen fra palæstinensere.

De tre udvalgte mænd var den 24-årige Kozo Okamoto, 25-årige Yasuyuki Yasuda og 26-årige Tsuyoshi Okudaira, der var gift med lederen af Japans Røde Hær: Fusako Shigenobu. Og de vakte på ingen måde opsigt, da de klokken 22 ankom til Lod Lufthavn med et fly fra Rom, idet de var fint klædt på og desuden hver bar på en violinkasse. Men da de ankom til en ventesal i lufthavnen, valgte de dog at åbne violinkasserne, der i virkeligheden viste sig at indeholde tre rifler, med hvilke de uden videre begyndte at skyde på de mange mennesker, der befandt sig i ventesalen. Og når de havde brug for at lade deres våben, kastede de i stedet granater rundt i bygningen, hvor der i flere minutter var panik og kaos.

I alt 26 mennesker blev dræbt i lufthavnen - 17 af disse var en gruppe pilgrimme fra Puerto Rico, mens resten af ofrene var israelere foruden en enkelt canadier. 79 andre blev såret under angrebet, der desuden kostede to af terroristerne livet. For Yasuyuki Yasuda blev ved et uheld ramt af skud fra en af sine partnere og blev dræbt på stedet, mens Tsuyoshi Okudaira blev dræbt, efter en af hans granater eksploderede, da han fortsætte angrebet på landingsbanen, hvor han begyndte at skyde på passagerer, der var ved at forlade et fly, som lige var landet.

Kozo Okamoto blev i stedet skudt af lufthavnens sikkerhedspersonale, men han endte med at overleve og kunne som den eneste blive dømt for at have udført massakren, selvom det var et velkendt faktum, at han var blevet udsendt af de sande bagmænd, der senere blev likvideret af den israelske efterretningstjeneste. Kozo Okamoto slap mere nådigt, for eftersom han erklærede sig skyldig, undgik han dødsstraf, så han modtog den næsthårdeste dom i fom af livsvarigt fængsel. Dog nåede han kun at sidde indespærret i 13 år, før han i 1985 blev befriet sammen med 1000 andre fanger i bytte for tilfangetagne israelske soldater. Han slog sig efterfølgende ned i Libanon, hvor han lever som politisk flygtning, idet han stadig er eftersøgt af den japanske regering.

Lod Lufthavn skiftede senere navn til Ben Gurion International Airport, og angrebet på denne vakte stor forargelse i både Japan og i resten af verden, da det var det første dødelige terrorangreb begået af medlemmer fra Japans Røde Hær, som de kommende år ville indgå i flere angreb.

Total Page Visits: 681 - Today Page Visits: 1