Japansk ræv

Japansk rævDen røde ræv lever udbredt på store dele af den nordlige halvkugle – også i Japan, hvor man finder to underarter, der er er kendt som henholdsvis vulpes vulpes japonica og vulpes vulpes schrencki. Den første af disse lever udbredt i det meste af Japan, mens den sidste kun findes på den nordligste hovedø, Hokkaido, samt Kurilerne og Sakhalin. De japanske ræve adskiller sig ikke markant fra andre røde ræve, idet de har samme pelsfarve og aftegninger som de fleste andre underarter. Dyrene når en kropslængde på mellem 50 til 75 centimeter, mens halen bliver mellem 25 og 40 centimeter lang. Vægten ligger på mellem 4 til 7 kg. Både størrelse og vægt afhænger af dyrenes leveområder, idet nogle ræve lever i skovområder, hvor de er nødt til at gå på jagt, mens andre lever nær byer, hvor de kan nære sig på menneskelige efterladenskaber – af samme grund anses ræve også for at være skadedyr i visse egne, men historisk set har ræve haft en særlig status i Japan, hvor man før i tiden anså dem for at være overnaturlige væsner, der sågar kunne skifte form og forklæde sig som mennesker. Af den grund er det også rævestatuer, man finder ved japanske helligdomme, fordi man har anset dem for at være gudernes budbringere – særligt gudinden Inari, der nogle gange portrætteres som en ræv.

Ræve er også populære i myter, hvor de optræder som såkaldte yokai. Og fordi ræve er blevet respekteret og ikke har været betragtet som nogen trussel, så har racen også formået at overleve i Japan, hvor ulve eksempelvis er endt med at blive udryddet. Dette har kun gjort det nemmere for japanske ræve at udbrede sig som et dominerende rovdyr i den japanske natur, og selvom menneskelig aktivitet godt nok har været med til at indskrænke bestanden, så anser man ikke ræve for at være truet. Rævene lever i såkaldte familieterritorier – foruden enlige hanner, der lever en mere selvstændig tilværelse og kun kommer i kontakt med andre ræve under parringssæsonen i vintermånederne. En ræv får et kuld på mellem 2 til 7 unger i løbet af foråret, og disse vokser op i rævegrave i skovområder, før de i løbet af efteråret vil være gamle nok til at klare sig selv. I naturen lever rævene typisk under fem år, men i fangenskab kan d blive dobbelt så gamle. 

Total Page Visits: 16 - Today Page Visits: 1