Inari

Inari

Inari er en af de vigtigste guder indenfor shintoismen. Det er nemlig hende, der er guden for ris, sake og te, ligesom hun også er guden for ræve, hvilket er grunden til, at Inari nu og da portrætteres som en ræv, men ellers er det normalt at afbilde hende i menneskeform. Dog har man i sin tid været af den overbevisning, at hvide ræve var Inaris budbringere, hvilket er grunden til, at lige netop ræve er blevet tillagt en særlig status i Japan, hvor det normalt også er dem, man finder som statuer ved helligdomme dedikeret til Inari, hvilket selvsagt er nogle af de mest populære i Japan. Der findes nemlig tusindvis af helligdomme dedikeret til Inari, da det eksempelvis er hér, man kan bede om en god høst, ligesom Inari er guden for koncepter som frugtbarhed og handel. Derfor er der også mange forretningsfolk og ægtepar, der vælger at besøge Inari-helligdomme. En af de mest kendte af disse er blandt andet Fushimi Inari Taisha, der er kendt for sine talrige torii-porte, som er blevet doneret af firmaer i håb om at tilegne sig Inaris velsignelse, så forretningen dermed vil gå godt.

Inari har fået opgraderet sin status gennem tiden og er blevet guden for en hel del forskellige ting, så man generelt kan betegne hende som en sammensmeltning af flere guder, og derfor kan hun også portrætteres som en mand. Ifølge legenden kom Inari i sin tid ridende til Jorden på en hvid ræv under en hungersnød og gjorde Japan frugtbart med brug af særlige frø. Tilbedelsen af hende menes at være begyndt for mere end 1000 år siden, hvorefter dyrkelsen af hende fik spredt sig, så hun med tiden blev nationalt anerkendt som en gud for nogle af de vigtigste ting i den japanske kultur.

Rundt omkring i Japan eksisterer dog andre guder for de samme ting som Inari, hvilket er en af forklaringerne på, at der ikke er grænser for antallet af guder inden for shintoismen, fordi man lokalt set har opfundet guder, samtidig med at visse af dem har fået landsdækkende anerkendelse. Af samme grund kan man også sige, at alle guder for eksempelvis ris er Inari med forskellige navne.

Total Page Visits: 155 - Today Page Visits: 1