Tanuki

Tanuki

Tanuki er navnet på den japanske mårhund, der er en underart af den asiatiske mårhund. Der er tale om en art, der minder om vaskebjørne, når det kommer til levevis og adfærd, men udseendemæssigt ligner mårhunde mest af alt en blanding mellem en vaskebjørn og en ræv, og præcis som med ræve, så tilhører mårhunde hundefamilien, hvorimod vaskebjørne hører ind under halvbjørne. Tanukier kan både spise kød, frugter, bær, nødder og svampe, men tager også til byområder, hvor de roder i skrald og stjæler afgrøder, hvilket har ført til, at man i Japan er begyndt at betragte dem som et skadedyr. Tanukier er ikke truede, så det er tilladt at jage dem, men der er tale om en sky art, der mest er aktiv om natten, så de fleste, der bliver dræbt, mister faktisk livet ved at blive kørt ned.

Tanukier findes udbredt på de tre hovedøer Honshu, Shikoku og Kyushu, ligesom de er blevet introduceret på flere småøer, hvor de primært lever i skovklædte bjergområder. Dog findes der også en underart kaldet Ezo Tanuki på Hokkaido.  En tanuki bliver omkring en halv meter lang og når en vægt på mellem 3 og 5 kilo – Hokkaido-udgaven er dog en anelse større. Pelsen er kort omkring benene og snuden, men lang og tyk på resten af kroppen samt halen. Farven på pelsen varierer mellem lyse og mørke aftegninger, men området omkring øjnene er som regel sort. Tanukier lever typisk alene, men der er dog tale om en monogam race, så når en tanuki har fundet en mage, så kan de sagtens blive sammen resten af livet. Tanukier er samtidig sociale, så de kan også finde på at leve i små grupper. En tanuki lever i gennemsnit 7-8 år i naturen, men kan i fangenskab blive 13 år.

Tanukier optræder ofte i japanske folkesagn som et væsen, der er i stand til at ændre form og skikkelse. De kan forvandle sig til både ting og mennesker eller tilmed besætte mennesker. Før buddhismen blev indført i Japan, anså man tanukier for at være vogtere af naturen, men da dyr mistede deres guddommelighed, er de siden blevet anset for at være en slags yokai – et overnaturligt væsen, der er en gene for mennesker. Grundet deres knap så farlige udseende er de dog blevet betragtet som et komisk indfald i forhold til mange af de andre væsner, de japanske folkesagn har at gøre godt med. Det er især almindeligt at lave sjov med tanukiernes store testikler. I forbindelse med tilbedelsen af tanukier repræsenterer disse dog rigdom, så i Japan vil man finde massevis af figurer, der forestiller tanukier med store testikler, der står på to ben og bærer en stråhat.

Total Page Visits: 1577 - Today Page Visits: 1