Nori

NoriNori er det japanske ord for spiseligt tang og er nærmere bestemt betegnelsen for produkter lavet af rødalgen purpurhinde, som dyrkes i havet omkring Japan og nabolandene, hvor tangen vokser på net, så der sådan set er tale om undersøiske marker. Tang har været en del af japanernes kost i århundreder, men det var først i sidste halvdel af 1900-tallet, at det blev muligt at producere tang fremfor at høste dette på naturlig vis. Dette var samtidig med til at skabe en decideret industri, så nori i dag er en essentiel del af det japanske køkken. Men nori er dog ikke naturlig tang, for efter denne er blevet høstet, gennemgår den en proces lig den, der anvendes ved fremstilling af papir, idet tangen bliver skåret i stykker, tørret og presset sammen i millimetertynde ark, der samtidig er med til at ændre på tangens tekstur, så den bliver mere stiv og formvenlig, når den bliver fugtig. Nori anvendes blandt andet som omslag omkring risen i retter som sushi og onigiri, men det er også populært at lægge et stykke nori i en portion ramen for at tilsætte smag, ligesom nori benyttes til at lave øjne, næser, munde og andre træk til væsner lavet af ris i de japanske madpakker kaldet obento.

Udbredelsen af japansk madlavning i udlandet har gjort nori til en vigtig eksportvare, hvilket har ført til stigende konkurrence fra Kina og Korea, der ellers var de vigtigste importører af nori før i tiden. Japan er dog stadig den førende producent med en årlig produktion på 350.000 tons. Japan har nemlig den fordel at være et ørige, så man har over 600 kvadratkilometer havbund til rådighed til produktionen af nori, der skal gro i cirka 45 dage, før det kan høstes. Eftersom nori indeholder mange tungmetaller anbefales det, at man ikke spiser det på daglig basis.

Total Page Visits: 298 - Today Page Visits: 1