Tonkatsu

TonkatsuTonkatsu er en svinekortelet, der vendes i æg og panermel, før den frisuresteges i olie. Det tilberedte kød kan herefter serveres på forskellig vis – blandt andet i en ret, der også kaldes for tonkatsu, hvor svinekødet skæres i skiver og nydes sammen med strimler af hvidkål, ris, tonkatsu sauce og misosuppe. Ved at skære kødet i skiver, bliver det muligt at indtage hele retten uden brug af kniv. I nogle egne af Japan – særligt omkring Nagoya – findes dog også en regional variant af retten kaldet miso-katsu, hvor tyktflydende misosuppe hældes ud over kødet som en slags sovs. Ellers kan tonkatsu også anvendes som ingredienser i andre retter, hvilket eksempelvis drejer sig om katsudon, hvor køddet serveres i ris med et halvkogt æg, og så er det også et almindeligt element i madpakker (obento), ligesom man endda kan købe sandwich med tonkatsu. 

Tonkatsu er en almindelig ret på mange restauranter, men der findes også restauranter, der har specieliseret sig i retter med tonkatsu og derfor ikke serverer andet. Svinekød blev først en del af japanernes kost i slutningen af 1800-tallet, og det var i 1899 tonkatsu opstod. “Ton” er en af udtalerne af tegnet for “gris”, mens “katsu” er en forkortelse af “katsuretsu”, der er en japanisering af det engelske ord for kortelet (cutlet).

 

Total Page Visits: 50 - Today Page Visits: 1