Golden Week

Golden Week

Golden Week, ofte forkortet til GW, er en national helligdagsperiode i Japan, der løber fra den 29. april til og med den 5. maj. Der er således tale om et interval på en uge, men der er faktisk kun fire nationale helligdage under Golden Week, hvilket drejer sig om følgende datoer:

29. april: Kejser Showas fødselsdag (Showa dag)

3. maj: Den japanske grundlovsdag

4. maj: Naturens dag (Midori no hi)

5. maj: Børnenes dag (Kodomo no hi)

Ofte har japanere dog fri i fem dage under Golden Week for det forholder sig sådan, at hvis en af de fire helligdage falder på en søndag, så vil enten den 30. april eller 6. maj blive gjort til helligdag. Dette er blevet gjort for at give folk forlængede weekender, der i forvejen fungerer som arbejdsfrie dage for mange. Frem til 2007 havde den 4. maj intet navn, men i Japan er der en regel der siger, at dage, der ligger mellem to helligdage betragtes som hviledage. Derfor valgte man i 2007 at gøre 4. maj til Naturens dag, idet denne oprindeligt blev indført som en erstatning for Kejser Showas fødselsdag efter hans død i 1989, men i 2007 valgte man så at genindføre denne og flytte naturens dag.

Golden Week er en af de travleste perioder i Japan sammen med Nytårsdagene og Obon-ugen, fordi det er en af de få gange om året, hvor der er tale om en national helligdagsperiode, hvilket betyder, at mange familier vælger at gøre brug af denne tid til at tage på ferie enten i udlandet eller i Japan, hvor Okinawa-øerne er et attraktivt rejsemål for mange. Der bliver derfor fyldt med mennesker på både veje og i offentlig transport, ligesom der generelt bliver proppet ved kendte seværdigheder, hvilket også inkluderer forlystelsesparker.

I 2019 blev Golden Week forlænget og blev for mange japaneres vedkommende hele ti dage lang, fordi Kejser Akihito abdicerede den 30. april, mens hans søn Naruhito overtog tronen den 1. maj, der blev gjort til en helligdag, således at 30. april automatisk fik status som helligdag, fordi denne altså faldt imellem 1. maj og 29. april. Det samme gjorde sig gældende med 2. maj, der pludselig også befandt sig mellem to helligdage. Ydermere var den 29. april en mandag, så forinden havde det været weekend, mens Børnenes dag dette år faldt på en søndag, hvorved mandag den 6. maj også blev til en helligdag.

Golden Week fik sit navn tilbage i 1950’erne, da direktøren for Daiei Film anvendte dette som navn for perioden, fordi helligdagene trak flere mennesker i biografen, hvilket førte til øget omsætning.

 

Total Page Visits: 385 - Today Page Visits: 3