Bombetogterne i Osaka

Bombetogterne i Osaka

 

Bombetogterne i Osaka

Hen mod slutningen på Anden Verdenskrig foretog USA adskillige bombetogter med fly i flere byer rundt om i Japan med det formål at ramme fjenden på hjemmebane og dermed udrette skade på krigsudstyr såvel som samfundet generelt for på den måde at svække Japan som nation. En af de byer, der blev hårdest ramt, var Osaka, der allerede under Anden Verdenskrig var en af Japans største byer med over 3 millioner indbyggere. Osaka var dog først og fremmest et industrielt hovedsæde og en vigtig havneby, og derfor gik man målrettet efter at gøre skade på fabrikker og skibsværfter, da intet mindre end otte bombetogter blev foretaget i 1945 - og det sidste af disse fandt endda sted, imens fredsforhandlingerne var i gang.

Det første bombetogt varede 3,5 timer, da 274 fly fordelt på tre missioner blev sendt afsted for at angribe Osaka den 13. marts. Den første bombe blev kastet kort før midnat, og selvom det ellers var det industrielle miljø, der havde gjort Osaka til et mål, så gik man primært efter at ramme civile beboelsesdistrikter, hvilket betød, at 4000 mennesker endte med at miste livet - mange i den efterfølgende brand, der var så enorm, at den blev beskrevet som en tidlig solopgang på den anden side af bjergene i Nara-præfekturet. Det næste angreb fandt først sted den 1. juni og varede i halvanden time fra klokken 21.30, hvor i alt 509 fly gik efter at ødelægge Osakas stationer og således svække Japans jernbanenet. Det samme gjorde man ugen efter den 7. juni, og ugen efter igen den 15. juni. Den 10. juli blev Sakai syd for centrum udsat for et massivt angreb, men to uger forinden, den 26. juni, var man gået efter at ramme stålindustrien i Osaka - et angreb man gentog den 24. juli, men på grund af dårlig sigtbarhed blev dette afbrudt, da man i stedet besluttede sig for at flyve til byen Kuwana og bombe denne.

Det sidste bombetogt i Osaka blev foretaget den 14. august - fem dage efter atombomben i Nagasaki havde resulteret i fredsforhandlinger, der førte til, at Japan overgav sig den 15. august. USA var ellers meget påpasselig med at bombe de store byer i denne periode, men ikke desto mindre blev 150 fly sendt afsted for at gøre mere skade på Osaka, hvor byens borg blandt andet med medtaget. Generelt havde de mange bombetogter smadret flere af Osakas vartegn, heriblandt også Shitennoji-templet og Tennoji Zoo, hvor man havde valgt at aflive flere af havens dyr for at sikre sig, at de ikke slap ud, når byen blev ramt af bombetogter. Det menes, at op mod 10.000 mennesker blev dræbt i Osaka som følge af de 8 bombetogter og størstedelen af disse var civile. Da krigen sluttede var en tredjedel af byen blevet lagt i ruiner, men dette gjorde det imidlertid også muligt for Osaka at hviske tavlen ren og starte på en frisk, og i efterkrigstiden blev det derfor Japans nye industrielle hovedsæde, hvilket har præget byen lige siden, idet der er tale om en af Japans mest moderne storbyer med et minimalt præg af traditionelle strukturer som helligdomme og templer.

 

Total Page Visits: 583 - Today Page Visits: 1