Chonmage

Chonmage

Chonmage er en traditionel frisure, der typisk er associeret med samuraier, men denne blev også anvendt af mænd fra andre samfundslag i fortidens Japan. Hårstilen er karakteriseret ved, at issen er barberet glat, mens resten af håret er langt, og dette er så samlet i nakken i en lille hestehale, hvis ende er skåret til og foldet op oven på skalpen. Det var tilsyneladende mere komfortabelt at bære hjelme, hvis håret på toppen af hovedet blev barberet af, da det ellers kunne medføre hedeslag eller gøre, at hjelmen gled af grundet sved, men mænd bar kun hjelme i kamp, eller når de var på farten, så frisuren blev i stedet et statussymbol, hvorfor den altså også blev set blandt det finere herskab, shoguner og sågar Kejseren. At skære hestehalen af blev derfor betragtet som værende ydmygende og det kunne dermed fungere som en straf, gennem hvilken man blev nedgraderet eller skændet.

I 1871 blev alle mænd anbefalet at skære deres hestehale af gennem en erklæring kendt som danpatsurei, fordi man ikke længere kunne blive ansat hos de offentlige myndigheder og instanser med en traditionel frisure. Der var altså ikke tale om en befaling, men derimod en mere eller mindre direkte opfordring, som skulle stimulere mænd til at skille sig af med den fortidige frisure, fordi man i denne periode gik efter at modernisere samfundet ved at bevæge sig bort fra de feudale værdier efter at Japan have åbnet sig op for omverdenen efter næsten 250 års isolation. I 1873 valgte Kejser Meiji så at klippe sit hår og påtage sig en mere Vestlig frisure kendt som zangiri, fordi det netop var Vesten og dennes idealer, man forsøgte at tage til sig. Dette havde en voldsom effekt på den japanske kultur, der til sammenligning med den Vestlige blev betragtet som værende forældet, hvilket også var grunden til, at man tre år senere afskaffede samuraiklassen. Det blev dermed forbudt at bære og gøre brug af sværd, og chonmage blev ligesom samuraier betragtet som et levn fra fortiden, og med tiden døde hårstilen dermed ud. Frisuren formåede dog at bestå blandt sumobrydere, der fortsat er kendetegnet ved at have en chonmage. Det er ikke ualmindeligt, at skuespillere, der spiller roller som for eksempel samuraier, vælger at gå all in og få lavet en chonmage-frisure i stedet for at anvende paryk.

Chonmage har ligeledes inspireret moderne hårstile, hvor især Vestlige mænd finder det smart at lade håret gro og binde det sammen på en lignende måde, som samuraierne gjorde, men denne hårstil minder faktisk mere om forgængeren til chonmage - nemlig motodori, hvor man bandt håret sammen i en knold uden at barbere issen. Denne frisure blev bragt til Japan fra Kina, hvor det var den almindelige hårstil blandt mænd ved hoffet, men i Japan var det krigerklassen, som var ansvarlige for udviklingen af chonmage, fordi det var dem, som bar hjelme, og derfor fandt det praktisk og mere komfortabelt med mindre hår.

Total Page Visits: 1369 - Today Page Visits: 1