Joji Obara

Joji Obara
Carita Ridgway, Joji Obara og Lucie Blackman

Joji Obara

Joji Obara blev født som Kim Sung-Jong i 1952, hvor hans koreanske forældre levede i fattigdom i Osaka. Det lykkedes dog for hans far at opbygge en blomstrende forretning, således at familien endte med at blive velhavende, hvilket var med til at sikre, at de tre sønner kunne få en høj uddannelse. Obara var dog kun 17 år, da hans far døde, og han og hans brødre arvede herefter millioner af yen, hvilket blev begyndelsen på den unge mands playboy-tilværelse, der var præget af forbrug såvel som misbrug. Obara tog først det japanske navn Seisho Hoshima som 15-årig, før han skiftede dette til Joji Obara som 21-årig, hvor han blev myndig og samtidig blev japansk statsborger. Han kappede herefter forbindelsen til sin familie og slog sig ned i hovedstadsområdet, hvor han levede med sin arv, som han desuden anvendte til at investere i ejendomshandel. I sine unge dage tjente Obara millioner på sine investeringer, så han kunne leve uden at løfte en finger, men da den økonomiske boble bristede i 1990'erne, krakelerede hans lukrative tilværelse, da han endte ud i gæld. 

Dette forhindrede dog ikke Obara i at leve det vilde liv, idet han både tog stoffer og gik på natklubber, hvor han scorede kvinder ved at udgive sig for at være en anden. Hans udseende, påklædning og forbrug indikerede da også, at han var en rigmand, hvilket blev bekræftet, når han havde held med at overtale kvinderne til at komme hjem til hans luksuslejlighed, hvor han dyrkede sex med dem. Men dette foregik dog ikke altid med kvindernes samtykke, for Obara var nemlig ikke på udkig efter en kæreste, idet han mente, at kvinder kun kunne bruges til sex - og det var derfor den eneste grund til, at han bragte dem med sig hjem. For at sikre sig, at han kunne få tilfredsstillet sine lyster, valgte Obara simpelthen at bedøve kvinderne ved at putte piller i deres drinks, mens han i et eller flere døgn sikrede sig, at de ikke ville vågne op, ved at blokere deres luftveje med klude dyppet i kloroform. Han voldtog kvinderne en eller flere gange, hvilket han typisk valgte at filme, således at han selv sørgede for at fremstille bevismateriale, der senere kunne bruges i mod ham, da det kom frem, at han muligvis nåede at voldtage op mod 400 kvinder.

Dette var der dog ingen, der vidste, da Obaras forbrydelser stod på i løbet af 1990'erne - heller ikke da det en dag gik galt, for i februar 1992 havde Obara lokket den 21-årige australier Carita Ridgway med sig hjem, hvor hun aldrig vågnede op efter at være blevet bedøvet, og da Obara bragte den livløse kvinde på hospitalet, hvor hun senere døde, formåede han at overbevise alle om, at hun var omkommet som følge af madforgiftning. Da Caritas forældre kom til Japan for at hente deres døde datter, takkede de sågar Obara for at have forsøgt at redde hende, selvom han altså i virkeligheden var hendes drabsmand. Trods et liv på samvittigheden valgte han at fortsætte med at voldtage kvinder i de kommende 8 år, før det igen gik galt. Obara var nemlig fascineret af vestlige kvinder, så da han den 1. juli 2000 mødte den 21-årige brite Lucie Blackman, blev det sidste gang, nogen så den unge kvinde i live, da hun forlod den natklub, som hun arbejdede på, i selskab med Obara, der som altid benyttede sig af et alias.

I Japan var det ikke ualmindeligt, at kvinder, der arbejdede på natklubber, valgte at sige op ved ganske enkelt at fordufte, så ingen tog sig rigtig af Lucie Blackmans forsvinding. Hendes forældre valgte derfor at flyve til Japan og starte deres egen efterforskning, og det fik først udenlandske medier til at tage sagen op, før de japanske besluttede sig for at følge efter, men myndighederne begyndte først at handle, da Storbritanniens premierminister tog kontakt til den japanske premierminister, og herefter kom man på sporet af Obara, da nogle udenlandske kvinder stod frem og fortalte, at de mistænkte Obara for at have voldtaget dem. Således blev man altså opmærksom på Obaras fascination for hvide kvinder, men fordi han altid brugte falske identiteter, så var det svært for politiet at knytte ham til de mange sager, der begyndte at hobe sig op. Da man mente, at man havde samlet beviser nok, valgte man dog at anholde Obara i oktober, hvor man samtidig konfiskerede hans samling af over 200 videobånd, der alle bestod af hjemmeoptagelser, hvor han dyrkede sex med bevidstløse kvinder - heriblandt Carita Rigdway. Det dødsfald, der indtil da havde været betragtet som et uheld, viste sig altså at være et drab, og selvom liget af Lucie Blackman endnu ikke var dukket op, så mente politiet, at de trods alt havde nok til at kunne bevise, at Obara i hvert fald stod bag Caritas død.

Undersøgelser af Obaras adfærd efter Blackmans forsvinding tydede dog på, at også hun var død. Den 2. juli havde Obara nemlig ringet til et hospital for at høre, hvad man skulle gøre, hvis nogen fik en overdosis, og dagen efter havde han købt en motorsav og cement. Denne dag blev politiet faktisk tilkaldt til Obaras lejlighed, fordi han larmede, og da han åbnede døren, var hans hænder fulde af cement, men selvom politiet besluttede sig for at gennemsøge lejligheden, så gav Obara dem ikke adgang til hans badeværelse, hvor de med al sandsynlighed ville have fundet liget af Blackman. Selve politiets håndtering af sagen har da også gjort denne notorisk uden for Japans grænser, idet den har udløst kritik rettet de japanske myndigheder, for Obara var nemlig flere gange blevet anmeldt for voldtægt, men man havde muligvis ikke taget disse anklager seriøst, fordi ofrene var udenlandske kvinder, ligesom man heller ikke valgte at reagere, da det var en udenlandsk kvinde, der forsvandt.

Trods sin tilværelse som serievoldtægtsforbryder, så havde Obara officielt kun været i klammeri med loven én gang - nemlig i 1998, hvor han iførte sig dametøj, så han kunne filme en kvinde i et omklædningsrum, hvilket kostede ham en bøde. I politiets øjne var han altså en harmløs mand, men efterhånden som man begyndte at grave dybere, viste det sig, at Obara i stedet var en hårdnakket kriminel, der både havde yakuza-forbindelser, sit hjem fyldt med stoffer, ligesom han havde voldtaget flere hundrede kvinder og med garanti havde dræbt den ene af disse. Han var samtidig noget af et mysterium, for selvom han levede et liv i luksus, så var han ikke et kendt navn, og der eksisterede kun billeder af ham fra hans ungdom, hvilket altså gjorde det muligt for ham at påtage sig forskellige identiteter i mere end et årti, uden at nogen bemærkede det.

Først i februar 2001 lykkedes det for politiet at finde frem til Lucie Blackmans parterede lig, der lå nedgravet få hundrede meter fra Obaras lejlighed i Kanagawa-præfekturet. Det oversavede hoved var blevet dyppet i cement, hvilket bekræftede, at Obara sandsynligvis havde været i gang med parteringen, da politiet i sin tid dukkede op på hans adresse. Obara blev sigtet for at stå bag seks voldtægter samt drabene på både Carita og Lucie. Han blev senere idømt livstid for voldtægterne og drabet på Carita, men han modtog dog ingen dom for drabet på Lucie, idet man ikke mente, at der var beviser nok i sagen - hvilket også er blevet mødt af kritik fra både ind- og udland. Alligevel blev Lucies familie tilbudt erstatning af Obaras ven, hvilket kun hendes far valgte at tage imod. Joji Obara selv gik derimod konkurs.

Total Page Visits: 479 - Today Page Visits: 2