Mordet på Aiwa Matsuo

Mordet på Aiwa MatsuoI 2004 blev byen Sasebo i Nagasaki-præfekturet rystet af en af de mest opsigtsvækkende forbrydelser i Japan, da en kun 11-årig pige stak en klassekammerat ihjel på deres skole. Ti år senere blev Sasebo igen centrum i en lignende forbrydelse – denne gang da en 15-årig pige dræbte en jævnaldrende klassekammerat i sit hjem. Denne hændelse fandt sted den 26. juli, hvor Aiwa Matsuo var taget hjem til en veninde, der boede i egen lejlighed, selvom hun altså kun var 15 år. Venindens mor var nemlig død af kræft året forinden, så hendes velstillede far og stedmor besluttede sig for at leje en lejlighed til hende, da hun begyndte i high school, og det var altså hér hun uden videre valgte at dræbe Aiwa Matsuo, da hun kom på besøg, idet hun først blev slået bevidstløs med en hammer og herefter kværket med en hundesnor. Da Matsuo var død valgte hendes veninde oven i købet at save hendes hoved og ene hånd af med en sav.

Da Aiwa Matsue ikke vendte hjem, valgte hendes forældre at slå alarm, og næste dag mødte politiet op på venindens adresse, hvor de fandt det maltrakterede lig i pigens seng. Hun erkendte at stå bag mordet og blev omgående anholdt, men det skulle efterfølgende vise sig, at der ikke var tale om nogen spontan forbrydelse, og at Matsue muligvis bare var et tilfældigt offer. Pigen havde nemlig erhvervet sig en hammer, en hundesnor og en sav på forhånd og havde oven i købet afsløret, at hun havde i sinde at dræbe nogen på et internetforum. Hun tilbragte det meste af tiden hjemme og kom ikke i skole, og det var faktisk derfor, at Aiwa Matsue kom for at besøge hende. Hendes mor havde nemlig opfordret hende til at se til sin veninde, og hun endte dermed med at blive offeret for hendes syge planer, selvom hun blot var bekymret for hende. Det var nemlig ikke nogen hemmelighed, at veninden led af psykiske problemer, der i sandhed var eskaleret, efter hendes mors død. Der havde tidligere været hændelser i skolen, hvor pigen havde kommet blegemiddel i de andre elevers mad, men fordi hendes far var en velanset advokat, så turde skolen ikke andet end at ignorere hendes adfærd og betragte det som uskyldig mobning. Da pigens mor døde, valgte faderen at gifte sig igen med en 20 år yngre kvinde efter blot tre måneder, og det fik hans datter til at udvise voldelig adfærd, da hun en nat angreb ham med et baseballbat, mens han lå at sov. Det var tilsyneladende dette, der til sidst fik faderen og stedmoderen til at løse problemet ved at flytte pigen i egen lejlighed, hvor hendes psykiske helbred blot blev forværret, da hun dermed blev overladt til sig selv. Forinden havde de ellers forsøgt at få pigen indlagt, men blev dog afvist til trods for at en psykiater havde forudset, at hun ville ende med at slå nogen ihjel, hvis hun ikke fik hjælp, og sagen satte derfor også fokus på det japanske sundhedssystem og dettes tilgang til mentalt ustabile mennesker.

Pigen fyldte 16 år kort efter forbrydelsen, og på grund af hendes unge alder, er hendes navn aldrig blevet offentliggjort, selvom det nu er at finde på internettet sammen med billeder af hende. I retten tog man højde for hendes psykiske problemer og valgte derfor at idømme hende en behandlingsdom frem for at straffe hende med fængsel. Under tre måneder efter drabet begik hendes far selvmord, da han hang sig selv.

 

Total Page Visits: 418 - Today Page Visits: 1