Skoledrabet i Sasebo

Skoledrabet i Sasebo
Klassebilledet med "Nevada-tan"

Skoledrabet i Sasebo

Den 1. juni 2004 var to skolepiger alene i et klasseværelse under frokostpausen på en skole i byen Sasebo i Nagasaki-præfekturet, da den ene af dem pludselig valgte at skære i den anden med en medbragt hobbykniv. Offeret var den 12-årige Satomi Mitarai, der fik halsen skåret over, så hun endte med at forbløde, og den anden pige efterlod herefter den livløs krop, da hun gik tilbage til deres fælles klasseværelse, hvor blodet på hendes tøj blev bemærket af en lærer, der herefter fandt frem til Satomi og omgående slog alarm. Men det var desværre for sent, idet pigen omkom af blodtab på skolen, før hjælpen nåede frem.

Den skyldige part blev hurtigt udpeget, eftersom hun havde blodpletter på sit tøj, men man troede i første omgang, at man havde at gøre med et uheld, indtil pigen indrømmede, at der faktisk var tale om en bevidst handling. Og hele Japan blev dermed rystet over at finde ud af, at der var tale om en kun 11-årig pige, der tilsyneladende var et offer for internetmobning begået af Satomi, hvilket førte til en konfrontation i klasseværelset, der eskalerede i den i forvejen planlagte hævnakt. Pigen var nemlig blevet inspireret af en scene på TV til at tage livet af Satomi med en hobbykniv, og derfor bragte hun en sådan med i skole, hvor hun under frokostpausen lokkede Satomi ind i et tomt klasseværelse, hvor hun kunne tage livet af hende uden vidner til stede.

Grundet hendes unge alder kunne pigen dog ikke dømmes for forbrydelsen, og hendes navn er af samme grund aldrig blevet offentliggjort. Man tog dog i betragtning, at hun trods alt havde taget et andet liv og myndighederne valgte derfor at institutionalisere pigen i 4 år. Hun blev efterfølgende diagnosticeret med Aspergers syndrom, og sygdommen er siden blevet anset for at være en del af forklaringen på hendes handling, men umiddelbart efter drabet blev der spekuleret i, hvilke andre mulige sociokulturelle faktorer, der kunne føre til, at en kun 11-årig pige blev morder. Børns adfærd på især elektroniske medier kom derfor i fokus, og den kriminelle lavalder blev atter diskuteret, efter den i 2001 var blevet sænket fra 16 til 14 år, efter en 14-årig dreng havde dræbt to børn i Kobe i 1997. Skoledrabet i Sasebo blev imidlertid anset for at være et ekstremt særtilfælde og der blev derfor ikke pillet ved den kriminelle lavalder, men sagen er fortsat en af de mest omtalte kriminalsager i Japan, og den 11-årige pige omtales ofte som Japans yngste morder, selvom det langt fra er tilfældet.

Selvom hendes identitet er forsøgt holdt hemmeligt, så florerer der billeder på nettet af den pågældende klasse fra Sasebo, hvor begge piger optræder. Eftersom den 11-årige drabsmand er iført en trøje med teksten "Nevada" på dette billede, så er hun blevet kendt som Nevada-tan (tan er en forenkling af "chan": en tiltaleform, der anvendes til piger og små drenge). Hun fik desuden lov til at bestå grundskolen, så hun på den måde kunne få et diplom, der kunne bringe hende videre i uddannelsessystemet, så hun kunne opbygge en normal tilværelse som voksen.

10 år efter skoledrabet blev Sasebo igen centrum i en lignende forbrydelse, da en 15-årig pige dræbte en jævnaldrende veninde i sin lejlighed.

Total Page Visits: 563 - Today Page Visits: 1