Ansei-jordskælvene i 1854

Ansei-jordskælvene i 1854
En europæisk tegning af den første tsunami

Ansei-jordskælvene i 1854

Den 23. december 1854 blev de sydlige egne af Japan ramt af et jordskælv, der menes at have målt 8.4 på richterskalaen. Epicentret lå under havets overflade ud for kyststrækningen mellem Kii-halvøen og Izu-halvøen, og skaderne var derfor størst i dette område, hvor tusindvis af bygninger styrtede sammen i en tid, hvor disse var lavet af træ, hvorved mange blev klemt ihjel eller fanget i ruinerne. Jordskælvet opstod dog om morgenen klokken 9.15, hvor mange allerede havde forladt deres hjem, men skælvet førte endvidere til ildebrande, ligesom der opstod flere jordskred, der blandt andet fik blokeret for floder, så visse byer ligeledes oplevede oversvømmelser. Ikke nok med det, så havde jordskælvet sat gang i en tsunami, der senere ramte kysstrækningen, hvor både bygninger og mennesker blev slæbt med ud i havet, mens både og skibe blev skyllet ind på land eller ødelagt i havneområderne.

Dette var samme år, som Japan havde åbnet sine grænser op for udlandet efter 250 års isolation, og det blev derfor også den første store naturkatastrofe, som udlændinge i Japan fik at mærke i denne tid - heriblandt besætningen på det russiske skib Diana, der lå til kaj i Shimoda, hvor det blev stærkt medtaget af tsunamien. Dette var også en tid, hvor Japans borge stadig var i brug, og flere af disse tog også skade. Værst gik det ud over store dele af Kakegawa-borgen, der senere måtte rives ned.

Mere end 2000 mennesker mistede livet den 23. december 1854, men allerede dagen efter blev Japan imidlertid ramt af endnu et kraftfuldt jordskælv med samme styrke, hvis epicenter denne gang befandt sig under havets overflade mellem Shikoku og Kii-halvøen. Dette jordskælv opstod omkring klokken 16 og førte ligeledes til massive ødelæggelser, da 20.000 bygninger styrtede sammen, mens dobbelt så mange tog skade, ligesom en tsunami igen blev dannet og førte stor ravage med sig. I denne ombæring mistede 3000 mennesker livet, og et år efter ville man faktisk opleve endnu et stort jordskælv med endnu flere ofre.

Disse tre jordskælv er tilsammen kendt som de store Ansei-jordskælv, fordi de opstod i perioden kendt som Ansei, hvor Kejser Komei regerede. Han overtog tronen den 27. november 1854, men i juli samme år havde man skam oplevet et andet dødeligt jordskælv med knap 1000 omkomne, og så opstod der desuden også et jordskælv mellem Kyushu og Shikoku den 26. december 1854, hvilket normalt ikke inkluderes i de tre Ansei-jordskælv, fordi der kun var 18 mennesker, der mistede livet i dette.

Total Page Visits: 290 - Today Page Visits: 1