Jordskælvet i det japanske hav i 1983

Jordskælvet i det japanske hav i 1983
ødelæggelser efter tsunamien

          

Jordskælvet i det japanske hav i 1983

Den 23. maj 1983 klokken 11.59 blev det japanske hav ramt af et jordskælv, der havde en styrke på 7,8 på momentmagnitudeskalaen. Jordskælvet brød ud cirka 100 kilometer fra Japans nordøstlige kyst og varede i cirka et minut. Som en direkte følge af jordskælvet endte 4 personer med at miste livet i Akita-præfekturet, da flere huse kollapsede, mens veje og jernbaner ligeledes tog skade, men fordi jordskælvets epicenter lå under havets overflade, så resulterede dette imidlertid i en tsunami, der 12 minutter senere ramte Japans kyst, hvor yderligere 100 mennesker blev dræbt: 5 på Hokkaido, 17 i Aomori-præfekturet og 79 i Akita-præfekturet, hvor 35 arbejdere blandt andet døde under konstruktionen af et elværk, mens en hel skoleklasse blev slæbt ud i havet, da de var på udflugt ved stranden, hvorved 13 børn omkom.

Selvom der blev slået alarm, så lød denne først efter tsunamien havde ramt flere kystbyer, hvilket er forklaringen på, at så mange mennesker mistede livet. I de sydligere egne nåede folk at blive advaret i tide, og de kunne således flygte, før flodbølgen nåede frem. Mere end en time senere ankom denne desuden til Korea, hvor tre mennesker blev dræbt, og det samlede dødstal efter jordskælvet og tsunamien lød derfor på 107, hvilket gjorde dette til det dødeligste jordskælv i Japan siden Fukui-jordskælvet i 1948.

Tsunamien nåede en højde på lige knap 15 meter, og skaderne efter denne blev dokumenteret med brug af helikopter, hvilket var en af de første store tsunamiødelæggelser som verden fik at se fra et øvre perspektiv, da billederne blev vist uden for Japans grænser. Dette førte blandt andet til, at Paven tog kontakt til den skole, der havde mistet 13 af sine elever. Tsunamiens ankomst til Noto-halvøen blev desuden filmet, hvilket samtidig var et af de første tilfælde af en tsunami, som var blevet fanget på kamera. Også selve jordskælvet blev optaget forskellige steder.

Total Page Visits: 436 - Today Page Visits: 2