Sakurajima vulkanudbruddet i 1914

Sakurajima vulkanudbruddet i 1914            Sakurajima vulkanudbruddet i 1914

I 1914 oplevede man i Japan landets største vulkanudbrud i det 20. århundrede, da vulkanen på øen Sakurajima i Kagoshima-bugten gik i udbrud. Vulkanen er en af de mest aktive i verden, men alligevel havde den ikke været i udbrud i et århundrede, da en pludselig eksplosion fra krateret førte til, at den begyndte at udspy store aske lidt over klokken 10 den 12. januar 1914, efter den havde udvist forhøjet aktivitet i en måned forinden, hvilket blandt andet havde fået temperaturen til at stige, så mange af øens indbyggere valgte at forlade Sakurajima i tide, fordi de mistænkte, at et udbrud var på trapperne. Ikke desto mindre blev i alt 58 af de tilbageværende beboere dræbt som følge af vulkanudbruddet, der i løbet af ingen tid slyngede en gigantisk askesky og tonsvis af klippestykker ud over hele øen, så folk helt spontant måtte forlade denne i panik via det beskedne antal både, der var til rådighed. Mange af de omkomne druknede simpelthen, fordi de forsøgte at svømme væk fra øen, men uden held. Der var langt flere beboere på Sakurajima, end lokalmområdets både kunne håndtere, og derfor satte den japanske flåde redningsskibe til rådighed, da man erkendte, at man stod over for en katastrofe i et uoverskueligt format. Øens godt 20.000 beboere blev evakueret til Kagoshima, hvor de blev indlogeret i offentlige bygninger og herfra kunne se, hvordan vulkanudbruddet tog til i styrke. På et tidspunkt resulterede det tilmed i et kraftigt jordskælv, der gjorde skade på byen.

Det voldsomme udbrud fortsatte helt frem til næste dag, hvor det eskalerede, før vulkanen gradvist blev mere rolig efter at have været ramt af eksplosioner i over et døgn. Samme dag begyndte der imidlertid at flyde lava fra vulkanens krater, og selvom det ikke er så almindeligt, at lava flyder fra vulkaner i Japan, så blev der under Sakurajima-udbruddet udstødt lava i flere måneder, hvilket førte til, at øen voksede gevaldigt i størrelse, efterhånden som dette nåede havet og størknede. Lavaen opslugte flere omkringliggende øer, og til sidst nåede den tilmed frem til hovedlandet og knyttede sig til Kyushu, hvorved Sakurajima ikke længere var en selvstændig ø – men herfra en sammenhængende del af en anden, hvilket dermed ændrede det japanske landkort. Askeskyen nåede op i flere kilometers højde og spredte sig over flere hundrede kilometer, og selve Sakurajima blev dækket af et tykt lag aske, der nogle steder nåede over halvanden meter. Den dag i dag kan man endnu finde beviser på udbruddet i 1914 – blandt andet står en torii-port begravet i mere end en meters dybde, så kun dens øvre del er synlig.

Efter vulkanudbruddet i 1914 valgte mange af Sakurajimas beboere at vende tilbage til øen og genopbygge de ødelagte byer, mens endnu flere valgte at slå sig ned andre steder. Vulkanen gik først i udbrud i 1935 og har været ramt af flere siden da.

 

Total Page Visits: 724 - Today Page Visits: 1