Den store Meireki-brand

Den store Meireki-brand
En illustration af Edo-borgen i brand

 

Den store Meireki-brand

Den 2. marts 1657 brød en brand ud i Edo, nutidens Tokyo, og førte til, at over halvdelen af byen blev lagt i ruiner. Branden startede i de nordlige egne og spredte sig herfra videre mod centrum i syd. Grundet stærk vind formåede flammerne at bevæge sig fra bygning til bygning i over et døgn, eftersom husene stod tæt og dengang var lavet af træ. End ikke Edos brandvæsen, der ellers var blevet etableret blot 21 år tidligere, kunne få bugt med ilden. Det var først, da vinden døde ud, at flammerne ligeledes begyndte at svinde bort, men der var således heller ikke noget, der kunne blæse den tykke røg væk, som efterfølgende hang i området i flere dage, hvilket besværliggjorde det endelige slukningsarbejde og eftersøgningen efter overlevende.

Der blev ikke foretaget optælling af de omkomne, men man mener, at op mod 100.000 mennesker kan have mistet livet som følge af den store Meireki-brand, der er navngivet efter perioden, den fandt sted i. Dette var den tredje store brand i Edo, og samtidig den værste, der nogensinde har ramt det, der i dag er Japans hovedstad, hvis man ser bort fra brande opstået som følge af jordskælv og bombetogter. Det er imidlertid aldrig blevet bevist, hvad der startede branden. Der er teorier om ildspåsættelser med det formål at genskabe Edo i et moderne format, såvel som en legende om, at en munk var i færd med at brande en forbandet kimono af i Honmyuji-templet, da flammerne fra denne begyndte at sprede sig ukontrolleret.

Edo befandt sig dog i en tørkeperiode og havde kun oplevet minimale mængder nedbør i månederne forinden, hvilket altså gjorde det muligt for ilden at få fat, da den først var begyndt - hvor det så end var. Blandt de bygninger, der blev ødelagt af branden var blandt andet Edo-borgen, hvor hovedbygningen gik tabt, og denne blev aldrig genopført. Branden førte desuden til, at mange valgte at slå sig ned øst for Sumida-floden, hvilket førte til udviklingen af dette område, mens genopbygningen af byen stod på. Det var også hér Tokugawa-shogunatet valgte at afholde en ceremoni for de døde, ligesom et nyt tempel kaldet Ekoin blev grundlagt og dedikeret til de ofre uden nogen efterladte. I dag ligger Ekoin stadig i nutidens Sumida-distrikt og fungerer endnu som hvilested for folk såvel som dyr, der er døde uden levende familiemedlemmer tilbage.

Total Page Visits: 531 - Today Page Visits: 1