Akita

Akita

Akita (eller Akita Inu) er en hunderace navngivet efter præfekturet i Japan, hvor den menes at stamme fra, men det er også hér, majoriteten af Akita-hunde den dag i dag avles. Der er tale om en tykpelset spidshund, som nu findes i to udgaver: en amerikansk og en japansk. Den japanske Akita-race har status som naturmonoment i Japan, og den er også nationalhund og samtidig den mest populære hunderace i landet, hvor den historisk set har haft en stor betydning som kæledyr og brugshund. Akita-hunde har i århundreder været anvendt som vagthunde og jagthunde – for eksempel til bjørnejagter. Af samme grund har Akita-hunde før i tiden været kendt som Matagi-hunde, idet matagi er de traditionelle vinterjægere, der hører til Tohoku-regionen, hvor Akita-præfekturet desuden ligger.

Racen kan spores helt tilbage til den japanske stenalder og er således en af de ældste eksisterende hunderacer i Japan såvel som i verden. Under Anden Verdenskrig sultede mange hunde dog ihjel, mens andre blev skudt og spist af deres ejere, og senere blev det desuden bestemt ved lov, at alle privatejede hunde skulle aflives, hvilket vil sige, at racen var ved at uddø under krigstiden, eftersom det kun var tilladt at eje tjenestehunde. For at frelse deres elskede hunde valgte flere japanere at tænke alternativt og i stedet opsige ejerskabet ved at slippe hundene løs i naturen, hvilket skabte en generation af vildhunde. Andre valgte at krydse Akita-racen med schæferhunde, så de på den måde fik status som tjenestehunde.

Efter afslutningen på Anden verdenskrig begyndte man gradvist at genoprette bestanden af Akita-hunde i Japan, så de igen blev udbredt, og mange amerikanske soldater, der var i Japan i forbindelse med okkupationen af landet, valgte at bringe flere eksemplarer med hjem til USA, hvor man besluttede sig for at avle på hundene, hvilket med tiden resulterede i den amerikanske udgave, der er kendetegnet ved at være mere robust bygget og med et større hoved, idet man primært importerede krydsningerne mellem Akita-hunde og schæferhunde. Denne krydsning er mere aggressiv end den japanske Akita, så den amerikanske variant er faktisk forbudt flere steder i USA.

En japansk Akita-hund bliver omkring 70 cm. høj og vejer i omegnen af 50 kg. Racen findes i forskellige nuancer, men ofte bliver den hvide og røde udgave anset for at være den reneste. Det er ret almindeligt, at man i Japan giver Akita-figurer til nyfødte, da hunden symboliserer lykke og et langt liv. Den mest kendte Akita-hund er Hachiko, der blev berømt i starten af 1900-tallet, da den ventede på sin døde ejer i ni år foran Shibuya station. Men generelt optræder Akita-racen hyppigt i den japanske kultur, idet den ofte optræder i film – særligt dem der udspiller sig i det feudale Japan. Historien om Akita-hunde, der blev sat løs i naturen lagde desuden inspiration til manga– og anime-serien om hundehvalpen Silver, som ligeledes er en Akita.

Total Page Visits: 1051 - Today Page Visits: 2