Hachiko

HachikoHachiko var navnet på en hanhund af racen akita, der blev født den 10. november 1923. I begyndelsen af 1924 blev han købt af en universitetsprofessor fra Tokyo ved navn Hidesaburo Ueno, der lærte Hachiko at følge ham til Shibuya station, når han hver morgen skulle tage toget til sit arbejde på Tokyo Universitet. Når Hidesaburo fik fri, plejede Hachiko ligeledes at vandre hen til stationen, hvor han satte sig til at vente ude foran indgangen for at tage imod sin ejer, og denne rutine fortsatte frem til maj i 1925, hvor Hidesaburo dog fik et slagtilfælde midt under en forelæsning på universitetet, hvor han desværre døde i en alder af 53 år. Han vendte derfor ikke hjem den dag, men det kunne Hachiko ikke forstå, så han blev siddende ved stationen og ventede på sin ejer i timevis. Dette gjorde han igen næste dag og dagen efter den, men Hidesaburo kom naturligvis aldrig ud fra stationen, selvom Hachiko ellers stod og ventede på ham.

Hachiko gik hen til stationen hver dag i 9 år og ventede forgæves på, at hans afdøde ejer skulle vende tilbage fra arbejde. Hidesaburos samlever og beboerne omkring Shibuya station sørgede for at give hunden mad i al den tid, hvor Hachiko mest strejfede omkring, fordi han foretrak af opholde sig nær stationen, men den 8. marts 1935 blev Hachiko imidlertid fundet død i byens gader. I en alder af 11 år døde han af kræft, og den trofaste hund har siden fungeret som et nationalt symbol på loyalitet. Hachiko var allerede blevet et landskendt fænomen, imens han levede, idet der blev skrevet artikler om ham og taget op til flere billeder, og i 1934 fik han derfor rejst en statue i sin ære på Shibuya station, hvor han selv var til stede, da den blev afsløret. Denne blev dog smeltet om under Anden Verdenskrig, men genopført i 1948, og i dag er denne statue blot en ud af flere, som siden er kommet til rundt omkring i Japan såvel som i resten af verden.

Hachiko har sågar lagt navn til den udgang på Shibuya station, som leder frem til statuen, der ligger nær det kendte fodgængerfelt i Shibuya, og her hyldes han stadig hvert år på hans dødsdato. Efter hans død blev Hachikos lig pelset og hans krop kremeret, så hans aske kunne blive begravet sammen med hans ejers. Pelsen blev udstoppet og findes i dag på et museum i Ueno Park. Der er ydermere blevet lavet flere film, der skildrer Hachikos liv – både på japansk og engelsk, men den af dem, der følger den virkelige historie på mest autentisk vis er den japanske udgave fra 1987. Hachiko hed desuden Hachi, idet “ko” er en tiltaleform, der blev givet til ham af de lokale beboere i Shibuya. “Ko” er en gammel tiltaleform, der blev benyttet over for højerestående personer før i tiden, men i begyndelsen af 1900-tallet var denne blevet afskaffet og havde fået en mere ironisk betydning, så man altså tillagde hunden Hachi en slags social prestige, til trods for at han var et dyr. Selve navnet Hachi er det japanske ord for tallet 8, hvilket muligvis blev givet til ham, fordi hans forben lignede skrifttegnet for 8.

Hachiko      Hachiko

 

Total Page Visits: 1277 - Today Page Visits: 1