Tsukemono

Tsukemono

Tsukemono er forskellige typer af syltede grøntsager, der i Japan nydes som en sideanretning - typisk til ris. Det karakteristiske ved tsukemono er dog, at de ligner små miniretter i sig selv, idet de som regel består af flere slags farverige grøntsager, som er anrettet på æstetisk vis, selvom formålet med tsukemono først og fremmest er at bidrage med et modspil til hovedanretningen. Tsukemono er nemlig oftest blevet syltet i salt og er derfor kendetegnet ved at være bittert, men ellers kan man også have gjort brug af eddike, sake, soja og andre midler til at sylte grøntsagerne og dermed forlænge deres holdbarhed og styrke deres smag.

Alle mulige former for grøntsager såvel som frugter benyttes til at fremstille tsukemono, hvilket er blevet gjort hjemme i de japanske køkkener i århundreder i en sylteskål kendt som tsukemonoki. Nu om dage sælges tsukemono dog også i supermarkeder eller specialforretninger, der udelukkende kun sælger ingredienser til tsukemono, ligesom man kan få det serveret på restauranter. I stedet for at blande tsukemono i hovedretten, så får de typisk deres egne skåle og tallerkener, hvor man selv kan bestemme og dosere, hvad man har lyst til at indtage ud af det udvalg, der som regel er. Tsukemono indtages derfor i små mængder med brug af spisepinde, men i nogle retter optræder de dog som en integreret ingrediens.

Typen af tsukemono er navngivet efter det middel, der er blevet benyttet under syltningen, og selve anretningen består som regel af frugter eller grøntsager, der er blevet skåret ud eller revet, så det er nemt at tage små stykker, så man ikke bliver for overvældet af smagen. En af de mest populære typer tsukemono er eksempelvis umeboshi eller strimler og skiver af ingefær.

Total Page Visits: 143 - Today Page Visits: 1