Ame-no-Uzume

Ame-no-Uzume

Ame-no-Uzume, hvis officielle navn er Ame-no-Uzume-no-Mikoto er den japanske gud for blandt andet kultur og daggry - en status, som hun fik, da hun ifølge legenden formåede at lokke solguden Amaterasu ud fra en grotte, som hun havde barrikaderet sig i, hvorved hele verden blev mørklagt. De andre guder forsøgte at overtale Amaterasu til at komme ud igen på forskellig vis, inden de besluttede sig for at holde en fest, hvor Ame-no-Uzume udførte en sensuel dans, der vakte Amaterasus interesse, så lyset igen vendte tilbage til verden. Denne dans siges at have været udgangspunktet for dansen kaldet kagura, der udføres under religiøse ceremonier.

Senere blev Ame-no-Uzume bedt om at eskortere Amaterasus barnebarn Ninigi til Jorden, men på ved ned fra Himlen stødte de ind i guden Sarutahiko Okami, som nægtede dem at passere. Ame-no-Uzume fik dog overtalt Sarutahiko Okami til at lade Ninigo betræde Jorden ved at forføre ham, da hun viste ham sine bryster. Efterfølgende blev de to guder gift og stiftede familie, men Sarutahiko Okami druknede dog, da han en dag var ude at fiske ved en flod, hvor han blev trukket ned i vandet af en enorm musling.

Ligesom andre guder inden for shintoismen bliver Ame-no-Uzume ofte portrætteret som et menneske - nærmere betegnet en asiatisk kvinde. Og da hun mest er kendt for at have udført sin dans, så bliver hun typisk skildret som en danser. Det er da også Ame-no-Uzumes dans, der har været medvirkende til, at hun er blevet kulturens gud inden for især underholdning og optræden.

Total Page Visits: 48 - Today Page Visits: 1